RFI: Alegeri prezidenţiale istorice în Turcia

Pentru prima dată în istoria Turciei, persoanele cu drept de vot îl pot alege în mod direct, prin vot, pe şeful statului. Exerciţiul democratic se desfăşoară, duminică, în cadrul alegerilor prezidenţiale. Actualul premier, Recep Tayyip Erdogan, este marele favorit al scrutinului şi ar putea câştiga alegerile chiar din primul tur. Principalul său contracandidat este reprezentantul Opoziţiei, Ekmeledin Ihsanoglu, un profesor de istorie în vârstă de 70 de ani, potrivit RFI România.Cei peste 53 de milioane de cetățeni turci cu drept de vot pot, pentru prima dată în istoria Turciei, să îşi aleagă în mod direct, prin vot, preşedintele. Până acum, şefii de stat ai Turciei erau aleși de către Parlament, însă un amendament constituțional le oferă acum cetățenilor turci șansa de a-l alege direct pe șeful statului.

Favorit cert al scrutinului este controversatul premier Recep Tayyip Erdogan. Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat în această săptămână de Institutul privat Konda şi citat de Agerpres, Erdogan este creditat cu 57% din intențiile de vot.

Cei doi contracandidați ai săi sunt Ekmeledin Ihsanoglu, de 70 de ani, un profesor de istorie care este candidat comun al celor două principale partide de opoziție, și Selahattin Demirtas, un avocat în vârstă de 41 de ani, provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular. Cei doi sunt creditaţi cu 34%, respectiv 9% din sufragii.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține cel puțin 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru 24 august.

Related posts

Leave a Comment