RFI: Scenariu sumbru pentru viitorul Angelei Merkel

Partidul naţionalist-populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit cea de-a doua formaţiune politică în urma alegerilor pentru Landtag-ul (parlamentul regional) din land-ul răsăritean Mecklenburg Vorpommern. Pe primul loc se plasează Partidul Social-Democrat (SPD), pe locul 3, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), prezidată, la nivel federal, de cancelera Angela Merkel, transmite RFI România.

Potrivit estimărilor difuzate în cursul serii de radioteleviziunea publică (ARD / ZDF)), Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a înregistrat cel mai prost rezultat din istoria sa. Pentru CDU au votat aproximativ 19 la sută din cei chemaţi duminică la urne. Alternativa pentru Germania (AfD), partidul naţional-populist de dreapta, eurosceptic, anti-minoritar şi anti-migranţi, a obţinut din start aproximativ 22 procente, devenind astfel gruparea care va ocupa locul al doilea în Landtag-ul de la Schwerin (capitala land-ului Mecklenburg Vorpommern). Cea mai puternică formaţiunea politică din parlamentul regional rămîne Partidul Social-Democrat (SPD). Dintre cei 1,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot, au optat peste 30 la sută pentru social-democraţi. În ultimii 10 ani, aceştia au guvernat alături de creştin-democraţi. Actualul prim-ministru, social-democratul Erwin Sellering (în vîrsta de 66 de ani) va conduce, probabil, şi viitoarea mare coaliţie social-democrat/creştin-democrată.

 

Toate partidele prezente pînă acum în parlamentul de la Schwerin au suferit pierderi. Inclusiv cel postcomunist care în trecut se bucura – ca şi în celelalte landuri estice – de un un larg sprijin. Partidul Stîngii (Die Linke) a obţinut de data aceasta doar 12,7 la sută din voturi. Formaţiunea radicală de dreapta, Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD) n-a reuşit să treaca de pragul de 5 la sută. Ca atare nu va mai avea deputaţi ca în legislatura care se încheie acum.

 

Nici Partidul Liberal (FDP) nu a intrat în Landtag, iar destinul parlamentar al Partidului Ecologist (cu 4,9 % la ora 21:40) nu-l vor mai decide pozitiv nici voturile – încă nenumărate – prin corespondenţă.

 

Prezenţa la vot a fost de 61 la sută (cu 10 procente mai ridicată decît în 2011). 

 

Într-un interviu acordat televiziunii publice  ARD, primul ministru social-democrat Sellering şi-a exprimat îngrijorarea după ce s-a confirmat rezultat spectaculos al populiştilor de dreapta.

 

Atît el, cît şi creştin-democraţii au exclus orice cooperare cu Alternativa pentru Germania (AfD). Pe de altă parte, nici AfD-ul nu este dispus să conlucreze cu partidele tradiţionale, precum a declarat, duminică seara, ideologul acestora, Alexander Gauland într-un interviu televizat.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment