RFI: Rămâne Dragnea fără mandat?

Liviu Dragnea ar putea rămâne fără mandatul de deputat câştigat la alegerile parlamentare de săptămâna trecută. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că mandatul unui deputat poate fi invalidat dacă acesta a fost condamnat pentru infracţiuni legate de alegeri. Preşedintele PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

 

 

Regulamentul Camerei Deputaţilor spune clar că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

 

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

În acest context, liberalii au anunţat deja că vor vota împotriva validării mandatului de deputat de Teleorman al lui Liviu Dragnea.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza chiar Curtea Constituţională în acest caz. Raluca Turcan susţine că ar fi existat un caz similar în 2004.

 

Lidera interimară a liberalilor şi-a exprimat totodată speranţa ca toate celelalte partide se vor raliea acestei poziţii ”de bun simţ” şi nu îi vor permite lui Liviu Dragnea să acceadă în Parlamentul ţării.

 

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”. Liderul PSD a fost găsit vinovat că a pus la punct un sistem naţional de fraudare a votului de la referendumul din iulie 2012 de demitere a preşedintelui de atunci, Traian Basescu.

 

Scopul acestei acţiuni a fost obţinerea unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia.

 

Citiţi AICI motivele care au dus la condamnarea infractorului Liviu Dragnea.

Related posts

Leave a Comment