RFI: Proiectul legii salarizării ajunge în Parlament

Proiectul legii salarizării unitare ajunge luni în Parlament, pentru dezbateri. Iniţiativa, criticată de unele sindicate pentru lipsa de transparenţă, a fost avizată recent, în cadrul coaliţiei de guvernare. Atât liderii coaliţiei, cât şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, au avansat data de 1 iulie ca termen-limită pentru intrarea în vigoare a legii. “Pentru prima etapă, până în anul 2020, este suma de 32 de miliarde, cu o creştere a salariilor bugetarilor în medie cu 56%, exact cum scrie în programul de guvernare”, a spus Lia Vasilescu, citată de RFI România

Sindicatele din administraţia publică au ameninţat cu proteste, imediat după Paşte.

 

“Vor fi două acţiuni sigure: mitingurile şi pichetările, dar vor fi şi acţiuni greviste, în momentul în care partea guvernamentală nu-şi va onora  obligaţia de a negocia cu partenerii sociali.” – a precizat, pentru RFI, Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

 

“Sunt nemulţumiri de formă, pe motiv că această lege nu a fost negociată. Nu a fost discutată cu partenerii sociali. Al doilea punct foarte important este legat de faptul că Ministerul Muncii nu a vrut să introducă în proiectul de act normativ un articol, aşa cum este trecut şi în vechea lege 284, prin care urmare a aplicării acestei legi, nimeni să nu fie afectat în drepturile salariale. Din punctul acesta de vedere doamna ministru a fost categoric împotriva intriducerii unui asemenea articol pe motiv că vor fi categorii de bugetari, de funcţionari, care vor suferi anumite diminuări.”, a explicat Sebastian Oprescu.

 

Nemulţumiri au exprimat şi magistraţii: „Suntem pe teren nisipos. Nu ştim în ce moment se găseşte această lege a salarizării. Această situaţie trebuie să fie foarte transparentă. Nu am aflat mare lucru din declaraţiile de la Ministerul Muncii, afirmaţii care ne-au îngrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii să comunice forma proiectului care va fi pus în dezbatere”,  a spus preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Andreea Ciucă.

Related posts

Leave a Comment