La Chişinău preşedintele ales al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon a anunţat că părăseşte formaţiunea, al cărei lider a fost din 2011. Dodon a depus, miercuri, cererea prin care renunţă la calitatea de membru al Partidului Socialiştilor din R.Moldova, iar vineri aceasta va fi examinată de consiliul republican al formaţiunii. De asemenea, vor fi luate în discuţie candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Partidului Socialiştilor din R. Moldova. Trebuie spus că, până astăzi, rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale nu au fost anunţate de Comisia Electorală Centrală şi nici Curtea Constituţională nu a validat scrutinul de duminică, potrivit RFI.
Deşi nu a fost confirmat deocamdată oficial în funcţia de preşedinte, socialistul Igor Dodon a acordat deja mai multe interviuri jurnaliştilor de la Moscova. Igor Dodon, a lăudat, într-un interviu acordat unui post tv rus, patriotismul din Rusia. El a spus că vrea să îi facă pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească “unirea cu România sau aderarea la NATO”, scrie Mediafax.ro. “Îi invidiez pe cetăţenii admirabili ai Federaţiei Ruse pentru că au un asemenea lider. Cred că preşedintele (Vladimir Putin – n.red.) a făcut eforturi mari pentru intensificarea patriotismului şi pentru consolidarea bazelor statului; aceste lucruri sunt foarte importante, o ţară nu poate avea un viitor fără ele, iar nouă ne lipsesc în acest moment”, a declarat socialistul Igor Dodon într-un interviu acordat postului rus Zvezda TV.
De asemenea, în intervenţiile pentru jurnaliştii ruşi, socialistul a vorbit despre alegeri parlamentare, consolidarea relaţiilor cu Rusia, apropierea de Uniunea Euroasiatică, dar şi denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Când vine vorba de conflictul transnistrean, îşi reiterează opţiunea pentru federalizarea R. Moldova.
Igor Dodon a avut deja o întrevedere cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, aflat într-o vizită în R.Moldova şi califică discuţiile purtate cu oficialul bulgar ca fiind foarte bune. ”Apropo, în prima jumătate a anului viitor, în Bulgaria vor fi alegeri anticipate. Un exemplu demn de urmat şi pentru Republica Moldova”, crede rusul Dodon.
Până la numirea oficială a lui Igor Dodon în funcţia de şef de stat, preşedintele R.Moldova este Nicolae Timofti. Pe ultima sută de metri, şeful statului a semnat mai multe decrete de decorare. Miercuri i-a conferit premierului României, Dacian Cioloş distincţia ”Ordinul Republicii” în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în vederea acordării de asistenţă Republicii Moldova în diverse domenii social-economice şi pentru contribuţie substanţială la procesul de integrare europeană a ţării noastre”. Se pare că distincţia îi va fi oferită premierului României de viitorul şef de stat, adică chiar socialistul pro-rus, Igor Dodon.
Între timp, reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate au depus, miercuri, la Comisia Electorală Centrală, un set nou de contestaţii, pe lângă cele peste 3000 care au fost depuse la birourile electorale din diasporă de către cetăţenii Republicii Moldova, din partea cetăţenilor din afara ţării cărora li s-a obstrucţionat dreptul la vot în ziua de 13 noiembrie. ”Vom continua să depunem toate eforturile legale necesare pentru a demonstra cu probe fraudarea alegerilor din 13 noiembrie”, susţin cei de la PAS.
”Modul dezastruos în care a fost organizat procesul de votare în diasporă, transportarea masivă şi organizată a locuitorilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare, cifrele eronate privind rezultatele alegerilor prezentate de CEC pentru mai multe localităţi”,sunt doar câteva dintre probele care ar trebui să determine Curtea Constituţională să nu valideze scrutinul prezidenţial”, susţin unii experţi de la Chişnău, citaţi de JurnalTV. Comisia Electorală Centrală a refuzat să suplimenteze numărul de buletine de vot în unele raioane din dreapta Nistrului. În schimb, s-a aprobat majorarea numărului buletinelor de vot pentru locuitorii din regiunea transnistreană, acolo unde favorit incontestabil a fost socialistul Igor Dodon.
Liderul PAS, Maia Sandu, a postat miercuri seara un mesaj, adresat comunităţii diasporei ”Adoptă un Vot”. Sandu regretă că nu a reuşit să determine autorităţile să asigure condiţii pentru cei din Diaspora şi a îndemnat moldovenii să continuă să semneze contestaţiile on-line. Maia Sandu le-a propus moldovenilor din străinătate să realizeze un plan şi astfel să readucă anual acasă cel puţin 30 de mii de moldoveni.”Sunteţi o forţă extraordinară. Modul în care v-aţi mobilizat, v-aţi ajutat reciproc pentru a ajunge la secţiile de vot este o premieră nu doar pentru Moldova, dar şi pentru întreaga lume. Noi suntem tare mândri de voi. Vreau să vă mai spun că sunteţi o sursă de inspiraţie pentru mine şi pentru multă lume de acasă. Acum eu ştiu sigur că avem cu cine face schimbarea! Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
În acest weekend, moldovenii din diaspora anunţă acţiuni de protest în mai multe oraşe din Italia, dar şi la Bucureşti, Londra şi Paris. Cetăţenii cer anularea alegerilor prezidenţiale, demisia membrilor CEC, dar şi repetarea scrutinului, menţionând că alegerile din 13 noiembrie a fost fraudate.
Citiţi mai mult AICI