RFI: Igor Dodon şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ar putea cere federalizarea Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, extremistul de stânga Igor Dodon, face prima sa vizită oficială la Moscova. Şeful statului, însoţit de mai mulţi consilieri prezidenţiali, başcanul Găgăuziei, dar şi noul lider al Partidului Socialiştilor, se va afla în Federaţia Rusă în perioada 16-18 ianuarie. Prea multe detalii despre agenda lui Dodon la Moscova nu se cunosc. ”Igor Dodon şi Irina Vlah, başcanul autonomiei găgăuze ar putea promova la Moscova ideea federalizării Republicii Moldova”, o spune într-un interviu la RFI, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

 

”Nu exclud că Igor Dodon ar putea să negocieze cu Vladimir Puţin (n.r. – dictatorul Rusiei) susţinerea mediatică şi politică, într-o măsură oarecare, în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Dacă în urma scrutinului, Partidul Socialiştilor se va alege cu un număr considerabil de voturi, atunci Igor Dodon va deveni mult mai influent şi ar putea încerca să iasă de sub controlul lui Vlad Plahotniuc (n.r. liderul Partidului Democrat din Republica Moldova). Dar oricum, este evident, domnul Dodon principalmente nu poate să rezolve nici o problemă ce ţine de interesele naţionale ale Republicii Moldova”, declară la RFI, comentatorul politic, Oazu Nantoi.

 

În opinia politologului moldovean, Igor Dodon se comportă deocamdată ca un agent de influenţă al Federaţiei Ruse.

”Lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte agenda chestiunilor abordate de preşedintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. Participarea Irinei Vlah vine în favoarea presupunerii că Igor Dodon şi başcanul Găgăuziei vor promova ideea de federalizare a Republicii Moldova. Să nu uităm cum Vlah a fost desemnată de Kremlin în calitate de başcan al autonomiei găgăuze. A avut loc o ingerinţă absolut brutală şi necivilizată din partea Federaţiei Ruse în favoarea Irinei Vlah şi toţi ceilalţi candidaţi din start au fost lipsiţi de orice şansă”.

 

”La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării Republicii Moldova, dar Igor Dodon nu are competenţele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relaţiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această ţară. Sunt dispus să cred că dnul Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu dnul Plahotniuc. Revin la constatarea tristă şi univocă – un stat captiv nu are nici o perspectivă europeană. Prin urmare, Vlad Plahotniuc va încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator şi poziţia lui demonstrativ pro-rusească este determinată de ideea ca să i se deschidă uşile la Kremlin”, consideră Oazu Nantoi.

 

”Un regim autoritar poate să impună orice. Pe noi ne aşteaptă consolidarea unui regim autoritar, care va încerca să stabilească relaţii cu regimul autoritar de la Kremlin”, a spus Oazu Nantoi. ”Presupun că, de acum încolo Plahotniuc se va poziţiona ca un politician pro-european care va concura cu preşedintele pro-rus, motiv pentru care liderul democrat va căuta suport politic, financiar din partea occidentului. Va face referinţă la riscurile care vin din partea preşedintelui pro-rus, care tot de Plahotniuc a fost promovat în această funcţie. Aceasta ţine de teatrul absurdului politic moldovenesc la care cetăţenii Republicii Moldova au devenit ostatici”, afirmă Oazu Nantoi.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment