RFI: Cum a fisurat revoluţia maghiară din 1956 unitatea de monolit a blocului comunist

În 23 octombrie 1956, izbucnea în Ungaria una dintre cele mai puternice revolte antisovietice. Ea a provocat un adevărat seism în blocul sovietic. Revolte de acest fel au mai izbucnit şi în alte ţări est-europene, inclusiv în Polonia şi în România, scrie RFI, la rubrica Pagina de istorie.

În anul 1956, pretinsa unitate de monolit a blocului comunist din Europa de Est era puternic fisurată. La trei ani de la moartea lui Stalin, la presiunea noii conduceri moscovite, reprezentată de Nikita Hruşciov, au fost îndepărtaţi mai mulţi lideri din ţările comuniste, sub pretextul unui proces de destalinizare. Astfel, în toamna anului 1956, vechiul stalinist Matyas Rakosi a fost înlocuit la conducerea partidului de Erno Gero. Noul lider continua politica de fidelitate faţă de Moscova, astfel că speranţele maghiarilor care doreau reforme au fost înşelate.

În data de 23 octombrie 1956, în Budapesta au izbucnit demonstraţii masive. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile capitalei maghiare, iar demonstraţii asemănătoare au izbucnit şi în alte oraşe. Protestatarilor li s-au alăturat inclusiv soldaţi. Stema comunistă a fost decupată de pe drapelul Ungariei, aşa cum s-a întâmplat, în 1989, şi în cazul României.

 

În seara de 23 octombrie, trupele sovietice staţionate în România au invadat Ungaria. Au urmat confruntări deschise între studenţii budapestani şi agenţii poliţiei politice maghiare, sprijiniţi de sovietici. Tot în acea zi, în fruntea Guvernului maghiar a fost adus un vechi militant bolşevic, Imre Nagy.

 

Acesta luptase în Armata Roşie şi făcuse parte din detaşamentele care l-au păzit, apoi l-au asasinat pe ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, împreună cu familia sa. Sovieticii credeau că pot miza pe fidelitatea lui Imre Nagy, în timp ce, pentru protestatari, el era un om al reformelor, în comparaţie cu vechea conducere stalinistă. Imre Nagy a obţinut retragerea trupelor sovietice şi a luat o serie de măsuri menite să liberalizeze viaţa publică din Ungaria. Au fost eliberaţi deţinuţii politici, inclusiv cardinalul Jozsef Mindszenty. De asemenea, a fost permisă reactivarea unor partide politice interzise de comunişti, iar Ungaria a proclamat retragerea din Tratatul de la Varşovia, alianţa militară dominată de URSS. Pentru că Imre Nagy punea în discuţie rolul conducător al partidului comunist, sovieticii au intervenit cu brutalitate. În data de 4 noiembrie, ei au invadat din nou Ungaria. Imre Nagy şi membrii Guvernului său s-au refugiat la Ambasada Iugoslaviei. Confruntările între sovietici şi revoluţionarii maghiari au durat până în 10 noiembrie 1956, când maghiarii au cerut încetarea focului. Mii de oameni au fost ucişi, iar peste 200.000 de persoane s-au refugiat în Occident.

 

Ce s-a întâmplat mai departe cu Imre Nagy aflaţi din materialul RFI.

Related posts

Leave a Comment