Republica Moldova a votat pentru o țară pro Europa și a acordat încredere majoritară Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean). Astfel, conform rezultatelor preliminare, formațiunea PAS, înființată de actualul președinte, Maia Sandu, a câştigat scrutinul parlamentar de peste Prut.
Datele sondajului de opinie, realizat de către organizaţia WatchDog.MD şi de Institutul de Politici Publice, sunt preliminare, urmând să fie actualizate pe măsură ce sunt centralizate.
Rezultatele preliminare:
- PAS 52,13%;
- Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor 27,65%;
- Partidul “Şor” 5,83%;
- Blocul “RENATO USATÎI” 4,13%;
- Platforma DA 2,34%;
- AUR 0,49%
Prin urmare, PAS ar obţine peste 60 de locuri în parlament şi va putea forma singur o majoritate.
După rezultatele de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu au transmis mesaje de felicitare Maiei Sandu.
„Felicitări cetățenilor Republicii Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări Maia Sandu pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de Republica Moldova în susținerea reformelor și parcursului european”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis, citat de către unimedia.
„Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova și îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă. Guvernul României va susține acest proces de reformă”, a precizat premierul Cîțu, conform aceleiași surse.
Și la Cluj-Napoca, cetățenii din Republica Moldova și-au exprimat votul încă de la primele ore, prezentându-se la secția de votare de la Casa de Cultură a Studenților.
“Nu putem avea nici o pretenție și nici o speranță pentru țara natală dacă nu ne exprimăm votul și nu contribuim măcar atunci când este cazul, chiar dacă nu suntem acolo fizic. Prin urmare, noi cei din Europa, vrem să aducem și Moldova în Europa”, susține Alexandru, un tânăr de 35 de ani, stabilit de peste 6 ani la Cluj.
“Am votat pentru că ne PASa!!!”, a transmis Cristi, un alt student basarabean.
“Cred că pentru cei de acasă, diaspora va face diferența, o diferență pentru schimbarea în mai bine”, au ținut să menționeze, la ieșirea din secția de votare, membrii unei familii care s-au prezentat la vot, inclusiv, cu cel mai mic membru, de nici un an.
Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului.