Peste 6 tone de deșeuri adunate din zonele accidentate din Padiș

Primul weekend din această lună (2-4 iulie 2021) a fost despre o inițiativă a Administrației Parcului Natural Apuseni alături de Clubul Alpin Român – Filiala Cluj, pornită dintr-o preocupare comună, aceea de a diminua substanțial deșeurile nevăzute, dar simțite în Parcul Natural Apuseni.

”Gândindu-ne strategic, după acțiunea de igienizare a Lacului Beliș – Fântânele, am hotărât să continuăm cu zonele accidentate ce au un impact mai puțin sesizat, dar deosebit de periculos asupra carstului din Apuseni. Adâncituri formate la suprafața carstului, cum sunt avenele sau dolinele, sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi.

Aceste adâncituri în realitate fac parte din sistemul carstic, iar deșeurile ajung să fie transportate de către apă în subteran, determinând poluarea continuă a apelor care la ieșirea din subteran vor fi utilizate de către oameni, punând în pericol inclusiv sănătatea acestora.

Cu mult efort, asigurați în coardă sau nu, cu ajutorul furcilor, lopeților și cazmalelor, dar și numai cu mâinile, utilizând doar mănuși, au scormonit și înlăturat deșeuri din avene sau doline, care sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi.

Rezultatele arată că acțiunea a dat un randament excelent. 6,46 tone de deșeuri adunate și un număr total de circa 1000 de saci de 120 L colectați demonstrează o bună organizare și faptul că cei 80 de voluntari au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura!”, spun organizatorii.

Acțiunea de igienizare a fost organizată de Administrația Parcului Natural Apuseni, respectiv Clubul Alpin Român – filiala Cluj, și a fost sprijinită de sponsorul principal, Creatopy, alături de Salvamont Salvaspeo Bihor, AVE BIHOR, Jandarmeria Bihor, Adventure Center, Casa Ursilor, La 5 Casute, Brinel.

Related posts

Leave a Comment