IMPAS: Cum pot câştiga Băsescu şi Boc războiul cu coaliţia lui Johannis


Continuă impasul politic în care a intrat România. În timp ce coaliţia PSD-PNL-UMDR-PC-Minorităţi susţine candidatura la postul de premier a primarului din Sibiu, Klaus Johannis, PD-L, cel mai mare partid din Parlament, susţine nominalizarea premierului demis, Emil Boc, pentru un nou mandat. De altfel, Emil Boc este în continuare premier interimar.În aceste condiţii, soluţionarea crizei este în mâinile preşedintelui României, Traian Băsescu. Şeful statului a refuzat deja propunerea coaliţiei care îl sprijină pe Klaus Johannis, referitoare la formarea unui Guvern de tehnocraţi. Traian Băsescu este de părere că România a depăşit astfel de soluţii, care au fost puse în practică în anii 1990. El crede că Guvernul va trebui să fie unul politic. Însă, în prezent, singura formaţiune care sprijină ideea unui Executiv politic este PD-L.

Celelalte partide parlamentare vor un Guvern de tehnocraţi care să administreze România până după alegerile parlamentare, lucru respins de Traian Băsescu, pe motiv că ar pune în pericol stabilitatea economică a României. În aceste condiţii, există posibilitatea ca şeful statului să aştepte până la expirarea mandatului interimar al lui Emil Boc, iar apoi să îl nominalizeze tot pe acesta să formeze noul Guvern. Dacă Parlamentul va respinge de două ori propunerea preşedintelui, Traian Băsescu va avea posibilitatea să dizolve Parlamentul, dacă va câştiga din nou alegerile prezidenţiale, în care porneşte drept favorit. Potrivit articolului 89 din Constituţie, preşedintele poate dizolva Parlamentul dacă acesta a respins de două ori propunerea de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare. Legea fundamentală a statului interzice preşedintelui să dizolve Parlamentul în ultimele şase luni de mandat.

Însă, perioada de 45 de zile de interimat şi cu cea de 60 de zile pentru desemnarea unui nou Guvern i-ar permite lui Traian Băsescu să intre perioada celui de-al doilea mandat, dacă va câştiga alegerile. Este de prevăzut, spun analiştii politici, că, în eventualitatea unei victorii a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, partidul său, PD-L, va fi acela care va obţine cel mai mare număr de voturi la eventualele alegeri parlamentare anticipate.

Related posts

Leave a Comment