Realitatea Virtuala si Realitatea Augmentata, folosite in educatia elevilor din Cluj

O echipă de informaticieni din Cluj dezvoltă aplicaţii din domeniul Realităţii Virtuale sau Realităţii Augmentate destinate profesioniştilor din domeniul educaţiei şi psihologiei. Tehnicile au fost testate cu foarte mare succes în mai multe licee şi companii din Cluj. Membrii echipei de informaticieni din Cluj cred că putem vorbi de o adevărată revoluţie a Realităţii Virtuale, generată de dezvoltarea tehnologiei.

Informaticienii specializaţi în domeniul Realităţii Virtuale şi Realităţii Augmentate de la 3Dpixelated spun că ascensiunea acestui domeniu a început în anul 2016, când telefoanele mobile inteligente au devenit suficient de performante pentru a rula aplicaţii complexe. Însă primele reacţii ale utilizatorilor au fost mai degrabă de respingere. Şi aceasta pentru că cei mai mulţi utilizatori foloseau Realitatea Virtuală pentru a se juca. Unii foloseau jocuri de tip roller-coaster, iar disonanţa dintre semnalele transmise de aplicaţie şi cele transmise de corp producea o puternică senzaţie de rău. De aceea, informaticienii clujeni au decis să creeze aplicaţii de tip educaţional. Mai întâi, au testat, în Săptămâna Altfel, o aplicaţie educativă în mai multe licee din Cluj. Elevii s-au înscris în număr mare în concursurile de cultură generală şi s-au pregătit foarte bine pentru această competiţie, spune reprezentantul echipei de informaticieni, Sebastian Cheţan.

 

 

De asemenea, Realitatea Virtuală este folosită tot mai eficient pentru pregătirea angajaţilor companiilor, mai spune Sebastian Cheţan, reprezentantul 3Dpixelated.

 

 

Un alt domeniu în care Realitatea Virtuală este tot mai aplicată este cel al psihologiei. Este vorba, în special, de tratarea fobiilor, dar şi pentru a induce o stare de bine utilizatorilor.

 

Membrii echipei 3Dpixelated au fost implicaţi şi în realizarea proiectului primului film VR dedicat Marii Uniri. Filmul a fost prezentat anul trecut, în cadrul unei expoziţii găzduite de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, iar anul acesta a fost prezentat în cadrul TIFF. 

Related posts

Leave a Comment