O statuie a reformatorului Francisc David a fost dezvelita la Cluj

O statuie a unuia dintre cei mai celebri teologi din epoca Reformei a fost dezvelită la Cluj. Este vorba de Francisc David (Ferenc David/Franz David), întemeietorul religiei unitariene. Statuia este amplasată în apropierea catedralei unitariene, iar evenimentul a fost inclus în programul oficial al Zilelor Culturale Maghiare.

Francisc David s-a născut la Cluj, în 1520. Tatăl său era un meşteşugar sas, iar mama sa era de origine maghiară. Francisc David a dovedit de tânăr o capacitate intelectuală remarcabilă.

 

A fost trimis la studii teologice la Wittenberg şi Frankfurt. Întors în Transilvania, în 1551, a fost numit rector al colegiului catolic din Bistriţa. Însă, în 1554, el a aderat la Reforma lutherană şi a fost numit pastor la Petriş. Însă, după an, a revenit la Cluj, unde a fost numit rector al gimnaziului lutheran şi superintendent (episcop) al lutheranilor din Cluj.

 

A rămas adeptul confesiunii lutherane doar 10 ani, pentru că, în 1564, alături de cei mai mulţi dintre maghiarii ardeleni, Francisc David a îmbrăţişat Reforma calvină. El a fost ales episcop calvin al Transilvaniei şi, totodată, pastor la curtea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund (Janos Zsigmond) Zapolya.

 

Însă nici de această dată Francisc David nu a rămas fidel confesiunii pe care o adoptase. Din 1566, el a început să propovăduiască o variantă radicală a Reformei protestante. A atacat, mai întâi, doctrina Sfintei Treimi şi a pus sub semnul întrebării Spiritul Sfânt. Apoi, a negat natura divină a lui Isus Cristos, pe care l-a declarat drept un simplu om, un profet, care trebuie urmat, nu adorat.

 

Astfel, s-a născut o nouă religie, desprinsă din Creştinism. Noua religie a fost îmbrăţişată de principele Ioan Sigismund Zapolya. În 1568, Dieta de la Turda a recunoscut existenţa noii religii, iar Francisc David a devenit episcop al unitarienilor. Însă poziţiile sale tot mai radicale l-au adus în conflict cu unitarienii moderaţi, grupaţi în jurul medicului principelui, Giorgio Biandrata.

 

După moartea lui Ioan Sigismund Zapolya, principe al Transilvaniei a devenit catolicul Ştefan Bathory (Istvan Bathory), care a promovat Reforma catolică şi a apelat la sprijinul iezuiţilor pentru a reorganiza învăţământul din Transilvania. În acest context, conflictele din sânul Bisericii Unitariene au ajuns la apogeu. Giorgio Biandrata l-a denunţat pe Francisc David. Deşi Dieta de la Turda garantase libertatea religioasă, Francisc David a fost arestat, judecat şi condamnat la închisoare. El a murit în închisoarea cetăţii Deva şi are faima unui martir.

 

Biserica Unitariană a continuat să se răspândească în întreaga lume. Între 1566 – 1716, biserica Sfântul Mihail din Cluj a fost dată unitarienilor. Tot unitarienii i-au izgonit din Cluj pe călugării catolici şi au încercat să demoleze vechea biserică franciscană de pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu. Biserica a fost reconstruită în timpul principelui Gabriel Bethlen (Gabor Bethlen), iar de atunci a rămas principalul lăcaş de cult calvin din oraş.

Related posts

Leave a Comment