Un volum cu poeme compuse de marele om de stat Corneliu Coposu în cei 17 ani de detenție din temnițele comuniste va fi lansat la Cluj în data de 6 martie. Este o răzbunare a istoriei, pentru că, în 6 martie 1945, era instalat la putere primul guvern comunist din România, condus de Petru Groza.
Corneliu Coposu a compus în minte poemele, în lungii ani în care era izolat complet de lumea înconjurătoare. Izolarea era atât de completă încât, atunci când a fost scos din temniță și trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, Corneliu Coposu aproape uitase să vorbească.
Acum, creația poetică a lui Corneliu Coposu ajunge și la Cluj. Fundația Corneliu Coposu și Fundația Academia Civică împreună cu partenerii lor Asociația “Cardinal Iuliu Hossu” și Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” au onoarea și plăcerea să vă invite la un eveniment deosebit: prezentarea volumului “Poeme” de Corneliu Coposu, poezii gândite în timpul celor 17 ani de detenție și puse pe hârtie după ieșirea sa din închisoare, în 1964.
”Lansarea cărții va avea loc pe data de 6 martie, orele 18.00, în sala “Ioan Mușlea” de la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” și se va bucura de participarea doamnei Ana Blandiana, președinte Fundația Academia Civică, domnului Adrian Popescu, scriitor și a domnului Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv Fundația Corneliu Coposu”, spun organizatorii.
“Corneliu Coposu nu și-a publicat poeziile din două motive: pentru că avea, ca om de cultură, o foarte înaltă părere despre poezie și pentru că avea, ca om politic, o foarte severă părere despre definiția acestuia. Dar și un motiv și altul nu fac decât să se adauge calităților intelectuale și morale ale celui care a avut puterea să facă prin viața și ideile sale cel mai mare dar generațiilor următoare: acela de a le fi model. Faptul că a scris versuri îi conturează profilul cu o lumină în plus. O lumină care ne îmbogățește istoria“, a spus Ana Blandiana.