Raluca Nagy este clujeanca nominalizată la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Tânăra scriitoare din Cluj, Raluca Nagy,  autoarea romanului „Teo de la 16 la 18” (Editura Nemira, 2021), este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în 2022.

Cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer. Felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. Romanul documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și extrem-orientale, este motivația juriului compus din scriitorii Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu, propus de Institutul Cultural Român, organizatorul etapei naționale de nominalizare. Laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură va fi anunțat pe 21 aprilie, din lista scurtă a nominalizărilor naționale selecționate de membrii juriului final, selectați de Consorţiul Premiului European pentru Literatură.

Înfiinţat în 2009 la iniţiativa Comisiei Europene şi finanţat prin programul Europa Creativă, acest premiu pentru literatură urmăreşte să sprijine prozatori în curs de afirmare veniți din diverse țări europene.

(foto: radioromaniacultural.ro)

Related posts

Leave a Comment