Proiectul Jirinovski pentru reformarea CSI: Uniunea Rusă


Liderul liberal-democraţilor ruşi, deputatul extremist Vladimir Jirinovski consideră că actualmente Comunitatea Statelor Independente (CSI) este depăşită şi trebuie substituită cu un model nou de formaţiune interstatală.El pledează pentru ianugurarea unei Uniuni Ruse, ca reacţie la Uniunii Europene, relatează Hortnews.md
În context, Vladimir Volfovici Jirinovski se pronunţă ca enclavele separatiste cum ar fi Karabahul de Munte şi Transnistriasă fie recunoscută ca state independente. JIrnovski s-a pronunţat:”Moscova trebuie să-i apere pe cei din spaţul post-sovietic care se orientează spre Rusia”.
În cazul în care liberul arbitru al Republica Moldova ar fi supus să aleagă între UE şi CSI, Chişinăului îi va fi foarte să graviteye exlusiv şi să-şi asume un anumit pol geopolitic. Republica Moldova este membru al CSI din data de 8 aprilie 1994 şi totodată aspiră discursiv spre o aderare la UE. Din actuala guvernare basarabeană două formaţiuni politice democratice care se pronunţă pentru vectorul european, militează, pe de altă parte, pentru prezenţa Republicii Moldova în instituţiile CSI-ului.
La Comunitatea Statelor Independente au aderat 11 din cele 15 foste republici sovietice. Statele baltice care s-au apus aderării la CSI s-au integrat în UE şi NATO. Recent Georgia a renunţat la statutul de stat al CSI ca urmare a agresiunii ruse4şti din anul trecut.

Related posts

Leave a Comment