Întâlnirile francofone de la Cluj pe tema patrimoniului alimentar

Centrul Cultural Francez împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj organizează în această toamnă în cadrul “Întâlnirilor de la Cluj – Rencontres de Cluj”, programate pentru 8 -11 octombrie, cea de a doua ediţie a “Rencontres du patrimoine alimentaire”, manifestare care a avut anul trecut un succes deosebit.Întâlnirea de la Cluj pe teme de patrimoniu alimentar cuprinde un seminar-dezbatere şi un târg de produse tradiţionale. Dezbaterile din acest an vor aborda două teme. Şi-anume, Produsul : între discursuri, oportunism şi noi orizonturi economice pentru o agricultură de calitate”, respectiv, “Resursele genetice: conservarea şi punerea în valoare a speciilor autohtone, problematica brevetării speciilor vii, mizele mondiale ale patrimoniului genetic”.
Târgul de produse alimentare tradiţionale va avea loc în parcul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară unde, între 9 şi 11 octombrie vor fi prezenţi peste 50 de producători agricoli din România, Franţa, Italia şi Ungaria.

Alimentaţia între tradiţie şi un mod sănătos de viaţă

“Suntem ceea ce mâncăm” sub acest motto, organizatorii manifestărilor „Rencontres du patrimoine alimentaire” de la Cluj vor să subliniaze importnatul fapt că a ne hrăni, şi nu oricum, este o necesitate vitală.
Alimentaţia presupune existenţa unor relaţii complexe între intim şi social, între biologic şi cultural. Obişnuinţele noastre proprii, adânc înrădăcinate, trebuie să se articuleze cu progresul tehnologic, schimbările în stilul de viaţă, şi legile economice ale pieţei. Gestul de a te hrăni este încărcat de o întreagă moştenire de practici, savori, produse, ritualuri, coduri şi reflexe ale culturii de care aparţinem. Este, totodată, diversitate şi identitate. În contextul globalizării, tot acest patrimoniu este ameninţat, uneori chiar confiscat, sărăceşte… Ca urmare, observăm astăzi o multiplicare a acţiunilor de rezistenţă, din motive foarte diferite şi uneori discutabile. Luând forma unui mit modern, discursul pe tema păstrării identităţii teritoriului (francezul „terroir”) pare să se opună globalizării, dar în acelaşi timp, devine un vector de imagine şi argument în vânzări. Spaţiul care se bucură de identitate, şi tradiţia sunt văzute ca adevărate oportunităţi economice, fiind imaginea produselor „bio” sau „naturale şi sănătoase”. Aceste tendinţe şi oportunităţi fac cunoscut, în felul lor, mizele cruciale care gravitează în jurul patrimoniului genetic şi al biodiversităţii. În spatele acestor dezbateri specifice societăţilor aşa-zis „evoluate”, se profilează adevărate ameninţări: accesul la hrană este repartizat inegal în lume iar presiunea asupra resurselor nu a fost niciodată atât de puternică. Cu siguranţă, problema alimentaţiei va constitui o miză economică majoră în următoarele decenii.

Related posts

Leave a Comment