Programul de simulare a examenelor naționale în anul şcolar 2022 – 2023

Ghidul pentru simularea examenelor naționale în acest an școlar a fost făcut public de Ministerul Educației. Simularea examenelor de Evaluare Națională și BAC va avea loc în martie, anunță Agerpres.

Potrivit documentului emis de Ministerul Educației, simularea la Evaluarea Naţională se va susţine la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă şi Matematică.

Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a, respectiv trei ore pentru elevii din clasele terminale de liceu, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară.

Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, se arată în ghid.

Când se susțin probele:

Simularea Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a are următorul calendar:

  • 20 martie: Limba şi literatura română – probă scrisă;
  • 21 martie: Matematică – probă scrisă;
  • 22 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
  • 29 martie: comunicarea rezultatelor.

Programul simulării examenului de Bacalaureat este următorul:

  • 27 martie: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română;
  • 28 martie: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;
  • 29 martie: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;
  • 30 martie: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă;
  • 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Related posts

Leave a Comment