Profesorii care dau meditaţii trebuie să aibă casă de marcat. Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal

Profesorii care fac meditatii sunt vânaţi de ANAF. Până pe 25 mai, trebuie să declare veniturile din orele suplimentare, iar cei care iau banii în numerar sau cu cardul vor trebui să aibă şi casă de marcat.

Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul. Agenția Națională de Administrare Fiscală reamintește profesorilor că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții.

Ce riscă dascălii dacă nu vor da bon fiscal?

În primul rând riscul este pe de-o parte contravenţional, pentru că nu şi-au depus declaraţiile unice şi se vor calcula dobânzi şi penalităţi, iar în funcţie de valoarea sumei nedeclarate la stat, există posibilitatea să fie acuzaţii inclusiv de evaziune fiscală.

“Acum, legislaţia în domeniul evaziunii fiscale a devenit proactivă, în sensul să nu mai bagăm oamenii la puşcărie, ci să recuperăm deficitul, debitul, dacă se plătesc dobânzi şi penalităţi plus încă o datorie de circa 20%, o sumă pecuniară, o sancţiune de 20%, atunci nu se mai începe urmărirea penală. Deci, scopul legii este să ne încasăm banii. Este foarte greu cum vor fi depistaţi profesorii care nu dau bon fiscal şi cum se va face în fiecare caz în parte. Eu mă aştept însă ca ceilalţi, vecinii, să se pârască la Fisc şi Fiscul să te urmărească.”, a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.

Related posts

Leave a Comment