Primăria clujeană iese “şifonată” de două ori după procesul cu portughezii de la Cogedir. De ce ar putea rămâne piaţa Mihai Viteazu nemodernizată

Învinsă în instanţă de societăţile Cogedir Gestao de Projectos şi Cogedir Parking în dosarul parkingului din Piaţa Mihai Viteazu, municipalitatea a suferit, în realitate, o dublă înfrângere. Pe lângă faptul că portughezii şi-au câştigat dreptul de a construi obiectivul, Primăria Cluj-Napoca îşi vede compromise planurile de reamanajre a zonei.Proiectul de reamenajare al Pieţei Mihai Viteazu, anunţat cu mare tam-tam de administraţia locală, pare compromis, după ce autorităţile locale au pierdut procesul Cogedir Gestao de Projectos. În atare situaţie, Primăria Cluj-Napoca va fi obligată să revină asupra planurilor, după ce iniţial a renunţat la construirea parkingului din zonă. Asta înseamnă că portughezii, care câştigaseră licitaţia pentru realizarea obiectivului, vor putea să-l realizeze, în pofida opoziţiei autorităţilor locale. În plus, Primăria Cluj-Napoca se vede de acum pusă în postura în care va trebui să negocieze cu cei Cogedir pentru ca lucrările de modernizare din zonă să poată fi realizate. Primarul Emil Boc a recunoscut indirect acest eşec usturător, dar şi faptul că singurul concurs organizat în ultimul deceniu la Cluj a devenit incert! „E o decizie definitivă şi irevocabilă a unei instanţe de judecată, aşa că nu avem ce discuta pe acest subiect şi o vom pune în aplicare. Vom facem o comisie care va preda amplasamentul societăţii şi le dăm şi autorizaţie de construire ca să facă parkingul. Doream să amenajăm piaţa Mihai Viteazu, dar, având în vedere noua situaţie, trebuie să vedem în ce măsură varianta concursului rămâne valabilă”, a admis edilul.
În schimb, Emil Boc nu a făcut alte comentarii legate de decizia definitivă a Curţii de Apel, care le-a dat câştig de cauză lusitanilor în proces. Acesta nu a specificat nici cum s-a ajuns ca autorităţile administrative să dea iniţial undă verde pentru proiectul parkingului din Piaţa Mihai Viteazu, după care au revenit, invocând descoperirea unui canal colector în zonă, deşi în instanţă s-a dovedit că aveau cunoştinţă de existenţa acestei probleme încă din 1995. În schimb, edilul susţine că avocaţii instituţiei pe care o conduce vor contesta unele aspect din proces, care fac obiectul unor dosare separate, inclusiv plata unor daune de 1,6 milioane de euro către Cogedir. “Pentru celelalte aspecte din proces, cele legate de daunele pe care ni le cer nouă, vom angaja avocaţi care să ne reprezinte în instanţă, fiind vorba de dosare separate”, a încheiat Boc.

Related posts

Leave a Comment