Prima creșă de după Revoluție, inaugurată în Câmpia Turzii

Prima creșă inaugurată după Revoluție în municipiul Câmpia Turzii a fost inaugurată azi, în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila. Este vorba de o creșă cu 40 de locuri, care a fost construită cu banii europeni alocați prin PNRR. Valoarea investiției este de aproximativ 12 milioane de lei, iar lucrările au fost terminate cu trei luni mai devreme.

Grădinița a fost ridicată prin intermediul programului guvernamental Sfânta Ana, spune ministrul Cseke Attila. El a adăugat că, în acest an, vor fi inaugurate 75 de creșe, din trei categorii. Cele mici vor avea câte 40 de locuri, cele medii câte 70 de locuri, iar cele mari câte 110 de locuri.

Primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, a declarat că, după ce grădinița va începe să funcționeze, din municipiu va dispărea lista de așteptare pentru locurile din grădinițe.

Ministrul Dezvoltării a declarat că bugetul pentru programul de construire de creșe este în acest an de 600 de milioane de lei. În total, în județul Cluj, vor fi construite 10 creșe noi, care vor dispune în total de 560 de locuri. Ministrul Cseke Attila spune că dezvoltarea infrastructurii de educație antepreșcolară este un răspuns la criza demografică cu care se confruntă România. El a declarat că, în ultimii cinci ani, numărul de nașteri a scăzut în România cu 30 la sută. Multe familii tinere au luat decizia de a amâna venirea pe lume a copiilor și din cauza lipsei locurilor în creșe, consideră experții în demografie.

Programul guvernamental de construire de creșe „Sfânta Ana” este o inițiativă a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Scopul acestui program este de a construi 110 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, pentru a crește semnificativ numărul de locuri disponibile în creșele de stat.

Până în prezent, doar 9 dintre cele 110 creșe au fost finalizate, iar alte 68 sunt în diverse faze de construcție. În județul Cluj, următoarea creșă care va fi inaugurată este cea din municipiul Gherla. În prezent, proiectul este finalizat în proporție de 80 la sută. Întârzierile în derularea proiectului au fost cauzate de mai mulți factori, printre care modificările legislative, creșterea prețurilor materialelor de construcții și dificultățile în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.

Pentru a debloca situația, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care autorizează Ministerul Dezvoltării să depășească plafonul de finanțare publică inițial stabilit și să aloce suplimentar sumele necesare pentru finalizarea celor 110 creșe. Această măsură este esențială pentru a evita pierderea fondurilor alocate prin PNRR și aplicarea unor penalități din partea Comisiei Europene.

În județul Cluj, prin acest program, vor fi date în folosință 10 creșe, care vor avea în total 560 de locuri. Cinci dintre aceste creșe, cu un total de 330 de locuri, vor fi în zona metropolitană: două în Cluj-Napoca, una în Baciu, alta în Florești și alta în Jucu.

Citiți și:

Două noi creşe la Cluj

Cum a rezolvat Primăria Cluj-Napoca problema hranei sănătoase din creşe

Related posts

Leave a Comment