Cum a rezolvat Primăria Cluj-Napoca problema hranei sănătoase din creşe

Autorităţile din Cluj-Napoca au găsit o metodă inedită pentru a controla alimentaţia copiilor din creşe. Pentru a fi siguri că aceşti copii consumă doar alimente sănătoase, reprezentanţii municipalităţi au decis ca mâncarea să fie preparată centralizat, sub supravegherea unui medic specialist în nutriţie, apoi să fie livrată în sistem catering tuturor creşelor din oraş. Pentru cele trei mese servite copiilor în creşe, părinţii trebuie să achite în fiecare zi doar câte cinci lei. Diferenţa până la preţul real este asigurată din bugetul Consiliului Local.
Autorităţile locale au luat în serios problema alimentaţiei sănătoase. Primul pas a fost să impună tuturor grădiniţelor reţete care să explice bucătăreselor modul în care trebuie să prepare hrană sănătoasă pentru copii. Următorul pas a fost în legătură cu creşele. La conducerea serviciului de specialitate din cadrul Primăriei a fost numit un medic, Mioara Neamţu, care a decis să schimbe modul în care este preparată hrana pentru copii. Astfel, hrana este preparată în sistem centralizat, în patru mari creşe din Cluj, apoi este livrată în sistem catering tuturor creşelor din oraş, spune doctorul Mioara Neamţu.

Pe lângă beneficiile din domeniul sănătăţii, acest sistem are avantajul că aduce şi economii substanţiale. Municipalitatea nu a mai fost nevoită să creeze bucătării moderne în fiecare creşă, ci a finanţat crearea unor noi locuri. În acest moment, în oraş sunt 935 de locuri în creşe, iar aproape jumătate dintre ele au fost create în ultimii ani, spune primarul Emil Boc.

Reprezentanţii Primăriei spun că hrana proaspătă ajunge într-un sfert de oră la oricare creşă din oraş. Ei spun că vor păstra sistemul şi după ce vor da în folosinţă noi creşe şi adaugă faptul că Clujul va fi primul mare oraş care va rezolva problema locurilor din creşe. În prezent, sunt circa 100 de cereri de înscriere a copiilor care nu au putut fi onorate, însă problema va fi rezolvată în luna iunie, o dată cu inaugurarea noii creşe şi grădiniţe de pe Calea Moţilor, care va avea 300 de noi locuri.

Related posts

Leave a Comment