Preşedintele UE, a fost jignit la prima sa şedinţă din Parlamentul European

Herman van Rompuy a fost şocat de turnura personală pe care a luat-o o banală dezbatere parlamentară pe probleme de politici publice. De vină a fost Nigel Farage, “copilul teribil” al Partidului Independenţei Regatului Unit, care l-a portretizat pe preşedinte în cele mai terne culori după ce acesta a ţinut un discurs de introducere lung de 15 minute.
“N-am auzit niciodată de dumneavoastră. Nimeni în Europa n-a auzit înainte (de nominalizarea la preşedinţia UE – nr.red) de dumneavoastră”, a spus Farage, citat de EUobserver.
Farage a spus că atunci când UE şi-a numit primul preşedinte, se spara să fie vorba de “o figură globală gigantică” şi “un lider pentru 500 de milioane de persoane”, care să merite un salariu mai mare decât al Preşedintelui Barack Obama, informează Reuters.
“Mi-e teamă că ne-am ales cu dumneavoastră”, a spus britanicul privindu-l fix pe fostul premier belgian, acum în vârstă de 62 de ani cu ochelari şi urme de păr grizonat.Practic necunoscut în afara Belgiei, Herman van Rompuy s-a ivit brusc în lumina reflectoarelor politicii europene, odată cu suprinzătoarea sa nominalizare la ocuparea postului de preşedinte al UE, post creat prin Tratatul de la Lisabona şi existent de la 1 ianuarie 2010. Unii comentatori susţin că tocmai caracterul său retras l-a făcut potrivit pentru postul de preşedinte, unul nu foarte important în schema politică a UE.

Related posts

Leave a Comment