Premierul moldovean a prezentat priorităţile noului guvern de la Chişinău în faţa instituţiilor europene


Vizita de două zile la Bruxelles a prim-ministru al Republicii Moldova Vladimir Filata demarat cu o întrevedere cu Secretarul General-adjunct NATO, Claudio Bisongiero. Referindu-se la perspectivele cooperării Republica Moldova-NATO, Filat a subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în conformitate cu IPAP (Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO), anunţă serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.Prim-ministrul Republicii Moldova a dat o apreciere înaltă sprijinului NATO în implementarea reformelor în domeniul securităţii şi apărării, abordând totodată posibilitatea extinderii acestuia. La rândul său, înaltul oficial NATO a remarcat susţinerea Alianţei pentru neutralitatea Republicii Moldova relevând, totodată, poziţia fermă a NATO privind retragerea muniţiilor şi trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Claudio Bisongiero a apreciat, de asemenea, participarea a 5 elicoptere moldoveneşti în misiunile umanitare cu mandat al ONU din Afganistan, ceea ce reprezintă o contribuţie netă la consolidarea stabilităţii şi securităţii internaţionale.
Intensificarea cooperării bilaterale multidimensionale cu Regatul Belgiei, promovarea priorităţilor Republicii Moldova în relaţiile sale cu Uniunea Europeană, în speţă negocierea Acordului de Asociere şi iniţierea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, inclusiv în contextul viitoarei preşedinţii belgiene a UE au format agenda discuţiilor premierului basarabean omologul său belgian, care a manifestat deschidere pentru sprijinirea autorităţilor Republicii Moldova în realizarea acestor obiective.
Întrevederile cu Comisarul pentru Economie şi Finanţe şi cu Directorul General pentru Asistenţă al UE s-au axat pe măsurile pe care Guvernul moldovean îşi propune să le întreprindă pentru contracararea efectelor negative ale crizei economice şi financiare care a afectat RM. Reprezentanţii Comisiei Europene au exprimat disponibilitatea instituţiilor UE de a acorda sprijin financiar RM atât în cadrul Programelor de Asistenţă pentru reformele sectoriale, cât şi sub formă asistenţei macro-financiare corelată cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional.
Discuţiile avute de premierul moldovean Filat cu preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek s-au axat pe perspectivele relaţiilor de ansamblu, Republica Moldova-Uniunea Europeană şi în mod special pe consolidarea cooperării pe dimensiunea parlamentară între statul moldovenesc şi Uniune, inclusiv valorificarea oportunităţilor oferite de Parteneriatul Estic.
La finele zilei, prim-ministrul Republicii Moldova a avut o prezentare a priorităţilor noului Guvern de la Chişinău în cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
În cadrul reuniunii Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, a răspuns unor intrebări adresate de către eurodeputatul Elena Băsescu, în contextul relaţiilor Republica Moldova- România-UE, spunând că noul regim de la Chişinău va avea “relaţii fireşti” cu România. În ceea ce priveşte libertatea presei, Filat a dat asigurări că urmează ca legea să fie implementată şi să existe un cod al audiovizualului care să fie implementat cu adevărat şi care să permită dezbaterile în societatea civilă. “Să avem un post de televiziune public care să informeze, nu să manipuleze”, a punctat acesta.

Related posts

Leave a Comment