Premiere absolute la BT Transilvania Rally powered by Ford

Cea mai importantă competiţie de motorsport din istoria Clujului modern, care se va desfăşura în perioada 4-6 mai 2017, când municipiul şi judeţul vor fi gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally (TER), va aduce câteva premiere absolute pentru motorsportul românesc.

Prima dintre ele este chiar proba specială din Floreşti din cadrul raliului, o ”inovaţie” tehnică extrem de spectaculoasă.

Marco Tempestini, organizator al raliului şi manager al Napoca Rally Academy explică: ”Proba specială de la Floreşti este o premiera pe asfalt şi, mai ales, e o premiera tehnică absolută pentru România: inelul “circuit” se va parcurge de două ori, cu până la cinci maşini în probă în acelaşi moment. Este o specială spectaculoasă foarte aproape de Cluj-Napoca -proba se termină la sfârşitul străzii Donath –şi doar la câteva minute de parcul service şi centrul raliului, Cluj Arena. Drumul este îngust, cu multe viraje pe vârf de pantă, rapid şi tehnic. Exact ce trebuie pentru o specială în care amfiteatrul natural în care circuitul se desfăşoară să permiă spectatorilor să o vadă în întregime, lucru extrem de rar în orice raliu. Un spectacol adevarat. Pilotii vor trebui să arate tupeu pe porţiuni rapide şi mascate. Show-ul va a fi unul pe cinste şi, repet, unic în Romania”.

Tot din punct de vedere sportiv, o premeră va foi organizarea probei superspeciale în jurul Cluj Arena – unde se va afla şi comandamentul raliului şi centrul de presă şi al Sălii Polivalente. Un circuit extrem de rapid, pentru tot publicul de la BT Transilvania Rally powered by Ford. Amplasamentul celor două edificii oferă publicului o foarte bună zonă de vizionare a acestei ultime probe a raliului.

Şi tot în premieră în România, un raliu va fi transmis live la radio. ”Radio Cluj este radioul oficial al Transilvania Rally. Postul public regional de radio a acceptat provocarea şi, împreună, facem, în premiera pentru Romania, rally radio live. Cei care vor opta pentru frecvenţele Radio Cluj vor putea urmări întreaga desfăşurare a raliului: clasamente în timp real, intervenţii live la finalul fiecărei probe speciale cu scurte declaraţii ale protagoniştilor, iar din studioul special amenajat în parcul service vor avea parte de comentarii, interviuri ?ş invitati speciali.

Sub deja consacratul brand Transilvania Rally, Clujul va deschide Campionatul European de Raliuri TER, o primă etapă la care este aşteptată prezenţa elitei europene din motorsport.

După doi ani de pregătiri, Tour European Rally a avut ”anul zero” în 2016, iar acest sezon este considerat de promotori ca fiind ”anul întâi”, în care competiţia sportivă va fi strâns legată de promovarea turismului local şi a tradiţiilor regionale specifice. Seria TER debutează cu etapa de la Cluj, BT Transilvania Rally powered by Ford (4-6 mai), organizată împreună cu Napoca Rally Academy, urmată fiind de celebrul Ypres Rally din Begia(23-24 iunie). A treia competiţie TER va fi Rali Vinho da Madeira (Portugalia, 3-5 august), fiind succedată de etapa austriacă, Skoda Rallye Lienzen ( 29 -30 septembrie), iar apoi evenimentul se mută în Eleve?ia, la Rallye International du Valais. Ultima etapă TER din acest an va avea loc în Italia, odată cu Rally Tuscan Rewind (24-26 noiembrie).

Din punct de vedere sportiv, BT Transilvania Rally powered by Ford este prima etapă TER, dar şi a doua în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop (CNR). Primele patru probe speciale (special stages) vor avea loc vineri, 5 mai, după cum urmează: Tarniţa (circa 25 km), Beliş 1 (circa 14 km), Râşca (22 km) şi Floreşti (circa 7,2 km).

Ziua de sâmbătă, 6 mai, va avea încă nouă probe speciale (special stages) ?i o super specială (super special stage), în următoarea ordine: Valea Fericirii 1 (circa 10 km), Beliş 2 (14 km), Mănăstireni 1 (9 km), Dângău 1 (12 km), Floreşti 2 (7,2km), Floreşti 3 (7,2 km), Valea Fericirii 2 (10 km), Mănăstireni 2 (9 km) şi Dângău 2 –Power Stage (12 km).

Deliciul celor care nu vor reuşi să se deplaseze la competiţiile de pe probele speciale va fi în după amiaza zilei de sâmbătă, când BT Transilvania Rally powered by Ford se va încheia cu o spectaculoasă superspecială în zona Cluj Arena.


Related posts

Leave a Comment