Pentru Bogdan Călugăr, totul a început din fața ecranului TV, atunci când urmărea cu sufletul la gură sporturile de iarnă, neimaginându-și că va ajunge să facă și el acest lucru, mai ales, să îl și predea. Totuși, pasiunea a fost mai puternică decât piedicile întâmpinate, iar astăzi, Bogdan este unul dintre cei mai dedicați monitori de schi și snowboard, din zona Clujului.
Dintotdeauna a simțit o atracție pentru sporturile de iarnă. Încă din copilarie, încerca sa-și petreacă cât mai multe zile afară, în zăpadă, cu sania.
“Pe vremea aceea, puteam doar să visez la un echipament de schi, darămite la unul de snowboard. Priveam fascinat la televizor, la toate secvențele în care aparea vre-un schior în cadru”, destănuie Bogdan.
“Am început cu snowboardul, iar prima experiență legată de acest sport nu am să o uit niciodată. Am primit prima “placă”, drept cadou de ziua mea și am inaugurat-o la Arieșeni. Drumul până acolo a zburat, eu fiind tot un zâmbet. Ce mi-a rămas în minte, e faptul că, m-am dus pur și simplu la un alt snowboarder de pe pârtie și l-am întrebat direct Salut, cum trebuie sa fac?”, povestește, zâmbind, monitorul.
S-a născut și a copilărit la Cluj. De acea perioadă își amintește cu drag. Afirmă că este recunoscător și veșnic îndatorat față de parinți și soră, care i-au oferit o copilarie de invidiat. “A fost combinația perfectă de copilărie petrecută în fața blocului și la țară, la bunici. Dacă stau să mă gândesc, în simplitatea noastră de atunci, nu ne-a lipsit nimic”.
Viața i-a oferit șansa de a pleca, dar a ales să rămână în țară
“Nu mă pot gândi la copilărie, fără să nu mă gândesc la sport. Prima dragoste a fost Taekwondo-ul, pe care am început să-l practic de la vârsta de 7 ani. Am avut o perioada în care l-am practicat la nivel de performanță. Așa că, pe lângă părinții mei, un loc important în formarea mea îl are și antrenorul Marius Bodea, prin intermediul căruia mi s-a oferit șansa de a trăi visul american. Am petrecut, astfel, 6 luni în New Jersey, lângă New York și, deși îmi aduc aminte cu mare bucurie de acele clipe, am ales să mă întorc, ceva îmi spunea ca locul meu e aici, acasă”, spune Bogdan, cu sinceritate.
IT-istul monitor
În extra sezon, activează în domeniul IT. Îi place tot ce face, dar, totuși, parcă, sporturile de iarnă îi sunt cel mai aproape de suflet.
“Primesc foarte des întrebarea despre ce îmi place mai mult: schiul sau snowbordul. Sincer, încă nici eu nu am găsit un răspuns. Cred că depinde foarte mult de starea în care mă aflu, dacă vreau să simt mai multă adrenalină, aleg schiurile, dacă vreau mai multă distracție, aleg placa. Aspectul cel mai important: nu ies din casă fără să iau ambele echipamente, iar la fața locului mă decid”.
Bogdan explică faptul că depinde mult de la persoană la persoană deprinderea acestui sport și că un avantaj foarte mare îl au copii care încă nu percep, la justa valoare, ideea de frică. Cele mai importante sunt noțiunile de bază, apoi urmează un frumos proces de perfecționare și depășire de limite noi.
Costurile sporturilor de iarnă, investiția merită!
“Din păcate, nu este un sport ieftin. Trebuie să luăm în calcul echipamentul de schi, care e format din schiurile propriu zise, legături, clăpari și bețe. Iar pentru snowboard: placa, în sine, legturile și boots. Ca să ne putem bucura de o zi pe pârtie, mai trebuie să ne gândim și la îmbrăcămintea adecvată: geacă, mănuși, pantaloni și under-layer pe sub geacă. Nu putem uita de siguranța noastră, asa că ne vor mai trebui casca și ochelarii specifici, iar pentru snowboard se mai folosesc și protecțiile la mâini, genunchi și spate”, enumeră tânărul specialist în domeniu.
Totuși, potrivit lui, orice echipament am alege, merită investiția, deoarece îl putem folosi mai multe sezoane, iar senzația de pe pârtie, nu se compara cu nimic.
Tarifele pentru orele cu monitor se pot situa între 80 RON și 120 RON, în funcție de numărul de persoane și de ore. Orele individuale sunt mai scumpe, față de cele de grup.
Recomandări și sfaturi
În ce privește pârtiile din țară, Bogdan Călugăr le recomandă pe cele de la Straja sau Șureanu, dar menționează că este strict recomandarea lui și că depinde de bugetul și preferințele fiecăruia, în parte. Un alt aspect important pe care îl punctează monitorul sunt contraindicațiile, motiv pentru care nu recomandă să practice aceste sporturi celor care au suferit fracturi recente, cel puțin până nu au trecut printr-un proces riguros de recuperare.
Aspirații și regrete
Îi plac copiii foarte mult. Recunoaște că s-a atașat de copilașii pe care i-a cunoscut fiind antrenor sau monitor. Așadar, își dorește și el tare mult un copil, doi sau mai mulți, pe care promite solemn să îi învețe, să se dea cu schiul sau placa.
“Încerc să nu mă gândesc la regrete, dar poate ar fi fost mai înțelept, din partea mea, să-mi fi exprimat mai des aprecierea pe care o port față de cei dragi mie”, spune Bogdan retrospectând, însă, nici o clipă nu regretă alegerile făcute.
De asemenea, dat fiind faptul că decembrie este luna magiei, monitorul nostru și-a făcut și el planuri magice.
“Ținând cont de contextul actual, total atipic, mi-aș dori de la aceste sărbători, să știu că toți cei care-mi sunt dragi, sunt sănătoși și că privesc înainte, iar de la Moșul, îmi doresc MULTĂ ZĂPADĂ!”
Să fie zăpadă, atunci, ca să ne poți învăța și pe noi măiestria sporturilor de iarnă, Bogdane. Iar dorințele tare să devină realitate, pentru simplu fapt că ai reușit, în ciuda costurilor ridicate, în ciuda faptului că este ceva sezonier, în ciuda piedicilor care au existat, să duci pasiunea ta la un alt nivel și să o faci, aici, acasă, în România.
Sursa Foto: Arhiva personală Bogdan Călugăr
[…] Pentru Bogdan Călugăr, totul a început din fața ecranului TV, atunci când urmărea cu sufletul la gură sporturile de iarnă, neimaginându-și că va ajunge să facă și el acest lucru, mai ales, să îl și predea. Totuși, pasiunea a fost mai puternică decât piedicile întâmpinate, iar astăzi, Bogdan este unul dintre cei mai dedicați monitori de schi și snowboard, din Transilvania, relatează ClujToday.ro. […]