Edward Jenner a fost un doctor britanic din Berkeley, Gloucestershire. A rămas în istorie pentru munca sa de cercetare care a dus la introducerea vaccinului împotriva variolei o boală contagioasă, de natură virală. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând sute de milioane de oameni de-a lungul secolelor. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și două milioane au căzut victime acestei boli.
Primul vaccin
Revenind la medicul englez, în 14 mai 1796 Edward Jenner a testat vaccinul contra variolei, pe fiul grădinarului său în vârstă de opt ani. I-a venit ideea acestui vaccin după ce a observat că pacienții care dezvoltau variola taurinelor (o maladie infecțioasă a vacilor care se transmite și la om) erau protejați împotriva variolei.
De unde vine numele de ”vaccin”?
Jenner a denumit variola taurinelor „Variolae vaccinae” (variola vacii). De aici vine și termenul de “vaccin”, de la cuvântul vacca din latină, și “vaccinare”, procesul utilizat pentru protejarea contra variolei. Importanța descoperirii lui Jenner a fost recunoscută foarte repede și, în mai puțin de zece ani, vaccinarea a început să fie utilizată în întreaga lume pentru protejarea împotriva variolei.
Ulterior, în amintirea lui Jenner, cunoscutul biolog francez Louis Pasteur a propus ca numele de vaccinare să fie dat întregii proceduri de protejare a subiecților de maladii prin inocularea unei substanțe externe.
Citește mai multe pe RFI.ro.
Citește și alte Pagini de istorie AICI.
[…] Povestea medicului care a descoperit vaccinul împotriva variolei. Și de unde vine cuvantul ”vac… […]