Pagina de istorie: Povestea lui John Smith, de la Mihai Viteazul la Pocahontas

În mai 1607, în statul Virginia de azi, era fondată prima colonie englezească din America de Nord. Printre fondatori se număra căpitanul John Smith, rămas în istorie și datorită poveștii de iubire cu Pocahontas, fiica unui șef de trib nord-american. Povestea lui John Smith i-a inspirat pe autorii de romane, pe regizorii de filme și pe creatorii de desene animate. Însă mai puțini sunt cei care cunosc faptul că John Smith a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul și Radu Șerban și că a fost înnobilat de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, scrie RFI în Pagina de istorie.

John Smith s-a născut în 1580 în Anglia, în comitatul Lincolnshire, acolo unde părinții săi arendaseră o fermă de la un lord. John Smith a studiat la școala Regele Edward al VI-lea din Louth. La doar 16 ani, a rămas orfan de tată și a decis să își caute norocul peste mări și țări.

Mercenar în armata regelui Henric al IV-lea

Mai întâi, a ajuns în Franța, unde s-a înrolat mercenar în armata regelui Henric al IV-lea. Acesta și-a trimis trupele, în care lupta John Smith, spre nord, pentru a-i sprijini pe rebelii olandezi care luptau pentru independență împotriva Regelui Spaniei, Filip al II-lea, care domnea și asupra Țărilor de Jos în calitate de duce al Burgundiei.

A luptat sub comanda lui Mihai Viteazul

La finalul campaniei, John Smith s-a îmbarcat pe o navă din Mediterana, care făcea comerț, dar care era folosită și pe post de vas corsar contra turcilor. Nu a rămas pe navă prea multă vreme, pentru că s-a înrolat în armata habsburgică, unde a ajuns căpitan de cavalerie. Detașamentul său a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul în 1600 și 1601. Apoi, după moartea lui Mihai Viteazul, John Smith a luptat sub comanda voievodului Radu Șerban împotriva voievozilor frați Ieremia și Simion Movilă, susținuți de Imperiul Otoman și de Polonia.

Trei dintr-o lovitură

John Smith a dovedit o vitejie mai puțin obișnuită împotriva turcilor. Într-o bătălie, singur împotriva a trei adversari, i-a învins și i-a decapitat. Pentru curaj, a fost înnobilat de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mai târziu, privilegiile nobiliare i-au fost confirmat de principele Transilvaniei, Moise Szekely.

Citește mai mult pe RFI.ro.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Povestea lui John Smith, de la Mihai Viteazul la Pocahontas”

Leave a Comment