Porsche a dezvoltat prima mașină hibridă acum mai bine de 100 de ani

În anul 1898, cu mult înaintea perioadei sale la Austro-Daimler, Steyr, Mercedes și Auto-Union, dr. Ferdinand Porsche a proiectat o mașină hibridă cu propulsie electrică pentru Joseph Lohner & Company, cu sediul în Viena.

Porsche a fost pasionat de electricitate din copilărie

Ferdinand Porsche s-a născut în 3 septembrie 1875, la Maffersdorf (Vratislavice nad Nisou) Boemia, o parte a Austro-Ungariei la acea vreme, iar astăzi a Republicii Cehe. Ferdinand a fost al treilea copil al părinților săi, tatăl său a fost un maestru tinichigiu auto. Încă din adolescență, Ferdinand a devenit pasionat de electricitate și a dat dovadă de talent pentru lucrul mecanic.

A urmat cursurile la Școala Tehnică Imperială din Reichenberg (cehă: Liberec) la seral , în timp ce își ajuta tatăl în atelierul său de mecanică ziua. Încă din 1893, Ferdinand, în vârstă de 18 ani, a instalat un sistem de iluminat electric în casa părinților săi.

În același an, Porsche s-a alăturat companiei Vereinigte Elektrizitäts-AG Béla Egger la Viena. După patru ani acolo, Ferdinand a evoluat de la mecanic la șef al departamentului de testare. La Viena,
a urmat studiile d inginerie la universitatea locală ori de câte ori putea după orele de muncă, dar nu le-a încheiat.

În cei cinci ani petrecuți cu Béla Egger, Porsche a dezvoltat pentru prima dată „motorul electric butuc”. A fost un concept inteligent în care un motor electric este încorporat în butucul roții și îl antrenează direct. A existat un brevet american încă din 1884.

Motorul a fost încorporat în roată fără angrenaj și a abordat considerentele legate de cuplu printr-un nou motor cu cuplu ridicat și turație scăzută, inventat de Edward Parkhurst din Woburn, MA. Ferdinand Porsche a concurat cu motorul electric al butucului roții în 1897 la Viena.

Prima “specializare” a lui Porsche a fost motorul electric, nu bazat pe combustie internă. Drept urmare, a dezvoltat primele sale mașini electrice cu motoare electrice pentru butucul roților care funcționau cu baterii.

La 23 de ani, Porsche a construit primul motor electric

Fascinația lui Ferdinand Porsche pentru electricitate s-a manifestat în producția de automobile, prin motoare electrice și hibride. În ciuda faptului că Ferdinand nu avea educație inginerească formală, Jacob Lohner, proprietar și fondator Lohner-Werke, l-a angajat să dezvolte un motor electric pentru caroseriile sale.

Pentru asta, a avut nevoie de cineva care să stăpânească electricitatea și să transforme acea energie în mișcare. Porsche a început lucrările și a creat un prototip de mașină care avea o transmisie cu frecare redusă la motoarele electrice montate direct în roți.

Pe baza acestui prototip s-a născut Lohner-Porsche Hybrid și a devenit primul vehicul hibrid produs de Ferdinand Porsche și Lohner-Werke. Primele modele erau cu tracțiune pe două roți, alimentate de baterii electrice cu două motoare montate pe butuc pe roțile din față.

Apoi, Ferdinand și Lohner-Werke au vrut să obțină mai multă viteză, ceea ce a adus o nouă versiune a mașinii. De data aceasta motoarele electrice au fost montate în fiecare roată. Ele erau alimentate de baterii electrice și un generator cu motor pe benzină.

În 1898, Ferdinand Porsche a proiectat Egger-Lohner C.2 Phaeton. Vehiculul era alimentat de un motor electric octogonal, iar cu trei până la cinci cai putere a atins o viteză maximă de 25 km/h.

Lohner și Porsche au lansat prima mașină hibrid funcțională

În 1899, Porsche s-a alăturat producătorului de trăsuri din Viena, k.u.k. Hofwagenfabrik Ludwig Lohner & Co. În anul 1900, la Expoziția universală de la Paris, a fost prezentat primul electromobil, Lohner-Porsche, cu 2×2.5 cai putere a atins o viteză maximă de 37km/h.

Motivul lui Lohner pentru un vehicul cu motor electric a fost la fel de actual ca în zilele noastre, epoca motorizării în masă era la început iar aerul a devenit tot mai poluat de la motoarele pe petrol.
În anul 1900, Porsche a proiectat prima mașină hibrid funcțională din lume, “Sempre Vivus” ( în latină “Întotdeauna în viață”).

Cu toate acestea, Lohner-Porsche a demonstrat și de ce mobilitatea electrică a eșuat de-a lungul deceniilor: în ciuda puterii sale modeste, mașina cântărea aproape două tone. Lipsa infrastructurii și distanța maximă 65 km, au pus capăt electromobilității pentru o lungă perioadă de timp.

Porsche a extins autonomia mașinii fără să mai utilizeze o baterie ca sursă de energie, ci un motor cu combustie pentru antrenarea unui generator și, care alimentează butucul cu energie electrică. Un mai târziu, versiunea pregătită pentru producție a luat naștere sub numele de Lohner-Porsche „Mixte”.

În 1905, Porsche a primit premiul “Pötting” pentru cel mai bun inginer auto din Austria. În 1902, Porsche a fost înrolat în serviciul militar unde a fost șoferul arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar al cărui asasinat a contribuit mai târziu la începutul Primului Război Mondial.

CITEȘTE ȘI:

Pagina de istorie: Primul automobil pe benzină, un real succes după ce a fost condus de o femeie

Tot mai mulţi clujeni sunt interesaţi de automobilele electrice

Related posts

One Thought to “Porsche a dezvoltat prima mașină hibridă acum mai bine de 100 de ani”

  1. […] Porsche a dezvoltat prima mașină hibridă acum mai bine de 100 de ani […]

Leave a Comment