Ponta: Propunem Guvern de tehnocraţi, Băsescu nu respinge ideea

Liderul PSD Victor Ponta a precizat că la întâlnirea cu şeful statului opoziţia a propus învestirea unui Guvern format din tehnocraţi care să pregătească legislaţia electorală şi alegeri corecte, iar Traian Băsescu “nu a respins ideea”, dar “a spus că nu poate să îl demită pe Boc”.”Singura precizare foarte clară pe care i-am făcut-o preşedintelui este că nu vom fi niciodată de acord cu modificarea Constituţiei şi referendum comasat cu alegerile. Ne întreba de ce, se făcea că nu înţelege şi i-am explicat foarte clar: domnia sa a mai comasat o dată referendumul cu alegerile, cu 300 de parlamentari, ţineţi minte, dintr-un scop pur electoral, după care a uitat de ele. Nu avem nici acum 300 de parlamentari şi probabil nici n-o să avem”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a explicat că, dacă ar fi comasate alegerile locale, cu cele generale şi cu referendumul privind guvernanţa fiscală, “categoric nu mai înţelege nimeni nimic”, potrivit www.romanialibera.ro.

“Deci. noi nu suntem de acord cu referendum odată cu alegerile. A înţeles preşedintele acest lucru. O să vedem. A spus că domnul Oltean a vorbit de capul lui, că nu îl reprezintă”, a explicat Ponta.

Ponta a mai spus că la întâlnirea cu preşedintele opoziţia i-a spus acestuia că nu este de acord cu referendum de revizuire a Constituţiei simultan cu alegerile, în 2012, iar Traian Băsescu a răspuns că “domnul Oltean a vorbit de capul lui”.

Social-democratul a susţinut de asemenea că la întâlnirea de la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu a fost “mai grosolan decât e el de obicei”, că a fost “nervos, plictisit” şi că a avut loc “un schimb de replici neplăcute”.

“De la început… Nu-mi place să stau să povestesc. (…) Eu am mai fost la consultări cu domnia sa. E un preşedinte obosit, nervos, plictisit. Cred că nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut şi un schimb de replici neplăcute”, a afirmat Ponta, fără a da alte detalii.

Surse citat de Mediafax susţin că Traian Băsescu nu ar fi dat mâna cu liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin la începutul întâlnirii. Astfel, sursele citate au arătat că liderul PNL Crin Antonescu i-ar fi spus lui Traian Băsescu că patronează un sistem corupt, în care toţi sunt corupţi şi fură.

După ce l-a ascultat, Băsescu i-ar fi spus lui Antonescu: “Şi voi sunteţi corupţi!”.

“Cine, eu?”, ar fi replicat Antonescu, potrivit surselor citate.

“Voi, politicienii”, i-a replicat Băsescu, au precizat aceleaşi surse.

Schimburile de replici între şeful statului şi liderii opoziţiei sunt o obişnuinţă la concultările de la Cotroceni. Aşa s-a întâmplat şi în iunie 2011 – la care opoziţia a acceptat să participe, tot separat, după ce în 2010 refuzase mai multe invitaţii – când Victor Ponta şi Crin Antonescu au părăsit sala. Preşedintele Băsescu declara apoi că opoziţia a venit la discuţiile de la Cotroceni, care vizau interesul naţional, “într-o cheie pur electorală”. El mai spunea că presa a avut acces pe toată durata discuţiilor, la cererea liderilor USL.

Întâlnirea Băsescu-USL, cu uşile închise. Presa nu a avut deloc acces

Întâlnirea dintre preşedintele Băsescu şi liderii USL a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii opoziţiei intrând în Palatul Cotroceni pe o intrare unde presa nu are acces, iar ziariştii nu au fost primiţi nici pentru imagini la începutul discuţiei, aşa cum se obişnuia, relatează Mediafax.

Administraţia prezidenţială a dat publicităţii, marţi, un comunicat în care informa că preşedintele Traian Băsescu a luat notă de solicitarea USL de a participa separat la consultările de miercuri de la Cotroceni şi adresat o nouă invitaţie Uniunii, pentru ora 14.00, în condiţiile în care discuţiile cu reprezentanţii puterii încep de la ora 15.00.

Miercuri, accesul ziariştilor în Palatul Cotroceni pentru a relata de la aceste întâlniri a fost permis, însă doar în curtea interioară a palatului.

În jurul orei 14.15 aceştia au fost informaţi că întâlnirea şefului statului cu liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin a început, aceştia ajungând în palat pe o intrare la care presa nu are acces.

De asemenea, ziariştii nu au fost primiţi nici la începutul întâlnirii pentru obişnuitele cadre video şi fotografii.

La precedentele întâlniri ale preşedintelui Băsescu cu reprezentanţii partidelor, fie din opoziţie, fie de la putere, presa avea acces câteva minute la începutul discuţiilor, timp în care şeful statului rezuma agenda discuţiilor şi eventual unii dintre interlocutorii săi spuneau câteva cuvinte.

Consultările de miercuri dintre preşedintele Băsescu şi partidele parlamentare vizează concluziile summit-ului UE din 8-9 decembrie.

Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că “oricum nu le citeşte nimeni”.

Related posts

Leave a Comment