Poluarea aerului cauzează moartea a peste 1.200 de tineri europeni anual

Poluarea aerului cauzează moartea a peste 1.200 de tineri europeni anual. Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar 9% dintre ei suferă de astm. O analiză publicată de Agenția Europeană de Mediu arată că tinerii sunt expuși la niveluri de poluare atmosferică mult mai mari decât limitele recomandate de Organizației Mondiale a Sănătății.

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului, de când sunt în pântece și până când ajung la maturitate. Deși numărul de decese premature în această grupă de vârstă este scăzut în raport cu totalul deceselor în rândurile populației europene, ele reprezintă o pierdere a potențialului viitor”a precizat agenția.

Analiza mai explică faptul că expunerea la un nivel ridicat de poluare atmosferică poate crește, de asemenea, probabilitatea de astm, boală care afectează deja 9% dintre copiii și adolescenții din Europa. De asemenea ei devin vulnerabili, pe tot parcursul vieții, la o reducere a funcției pulmonare, la infecții respiratorii și alergii.

Analiza a luat în considerare 30 de țări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar nu a inclus națiuni industriale majore precum Rusia, Ucraina și Regatul Unit, ceea ce sugerează că numărul total de decese cauzate de poluarea aerului ar putea fi chiar mai mare.

AEM a declarat că nivelurile mai multor poluanți atmosferici cheie “rămân în continuare peste” recomandările OMS în mai multe țări, în special în Europa Centrală și de Est și în Italia. Agenția a estimat că 97% din populația urbană din țările analizate a fost expusă anul trecut la un aer care nu respecta recomandările OMS.

AEM a precizat că emisiile provenite din transporturi, industrie și încălzire trebuie reduse și că o posibilă soluție practică care ar putea fi limitarea facilităților poluante aflate în jurul școlilor, precum și creșterea suprafețelor verzi.

Related posts

Leave a Comment