Peste 1500 de spectatori au învins ploaia la deschiderea TIFF


După o zi capricioasă, cu soare şi ploaie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania s-a deschis oficial în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din Cluj, în prezenţa invitaţilor, oficialităţilor şi a peste 1500 de spectatori care au ales să înfrunte vremea cu umbrele şi pelerine.La ora la care fusese anunţată deschiderea, 20.45, un curcubeu a pus capăt temerilor organizatorilor şi publicului că TIFF-ul nu va putea debuta în aer liber. „Mă bucur că am putut păstra tradiţia de a deschide festivalul în Piaţa Unirii”, a spus Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, au fost prezenţi actorii Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul Competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF – Daisuke Miyazaki, Philip Scheffner, Rebecca Thomas, Daniel Moshel şi Michal Kosakowski, alături de oficialităţi ale oraşului Cluj-Napoca, precum primarul Radu Moisin, Emil Boc şi Gheorghe Funar,
La intrarea în spaţiul Ursus Open Air, publicul s-a bucurat de un cadou din partea TIFF: albumul de fotografii al lui Şerban Mestecăneanu „Oraşul. Oamenii. Festivalul”, „o declaraţie de dragoste a festivalului pentru Cluj”, potrivit lui Tudor Giurgiu.
Proiecţia filmului restaurat al lui Georges Méliès, Călătorie pe Lună, şi premiera absolută a filmului Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu) au fost precedate de câteva surprize. Un making of TIFF 2011 le-a reamintit spectatorilor de momentele emoţionante sau amuzante de la ediţia trecută, iar filmuleţul câştigător realizat în cadrul concursului Experienţa ta la TIFF devine film, organizat de Sony şi TIFF, a fost proiectat pentru prima dată. Câştigătoarea este Cristina Mircea.
Totodată, scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman (regia Tudor Giurgiu), filmat în Cluj, cu actori clujeni, a fost proiectat la Gală. La final, micul actor Aaron Şerban a urcat pe scenă şi a salutat publicul.
Un flashmob inedit filmat într-un mall şi proiectat la ceremonie şi un mini-concert cu bucăţi din coloane sonore celebre, susţinut de orchestra Notes & Ties, au fost două dintre momentele favorite ale publicului. Duminică, pe 28 mai, tineri muzicieni din Cluj, studenți și absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, au cântat Bolero de Ravel într-un mall din Cluj, sub privirile uimite ale trecătorilor. Filmuleţul realizat a fost proiectat la Gală, în aplauzele spectatorilor.


Un alt proiect cu totul nou a fost anunţat oficial pe scena din Ursus Open Air: construirea unui studio de film în zona Lomb din Cluj-Napoca, în cadrul Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), proiect finanţat din fonduri europene. „E un proiect care vine să împlinească aspiraţia Clujului de a fi recunoscut ca un oraş unde industriile creative sunt în mare forţă”, a spus preşedintele festivalului.
Cu 241 de filme din 46 de ţări, ediţia din acest an marchează un record. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, le-a urat spectatorilor „zile, seri şi nopţi sălbatice la TIFF”.
Un număr impresionant de voluntari asigură buna desfăşurare a ediţiei din acest an. „Efortul lor face diferenţa, vorbim de 492 de voluntari. Noutatea acestei ediţii este că ne-am gândit să nu lucrăm doar cu adolescenţi şi tineri, ci şi cu oameni maturi, cu mai multă experienţă. Cel mai tânăr voluntar are 16 ani şi cel mai matur are 63”, a declarat Tudor Giurgiu.

Related posts

Leave a Comment