Locuinţe pentru tineri pe Valea Gârbăului, construite de o bancă


Primăria clujeană vrea să se asocieze cu o societate bancară pentru a dezvolta un cartier de locuinţe pentru tineri pe amplasamentul pe care l-a preluat de la Ministerul Apărării.Băncile sunt cele mai solvabile la acest moment, astfel că încheierea unui parteneriat în vederea realizării cartierului de locuinţe pentru tineri cu venituri modeste ar fi extrem de oportună, a anunţat primarul interimar Radu Moisin, la REALITATEA FM Cluj. Edilul a spus că a primit o propunere în sensul acesta de la o bancă importantă, motiv pentru care s-a ajuns la analizarea posibilităţii implementării acestui proiect.
Astfel, iniţiativa “Valea Gârbăului – o casă pentru tineri” va consta, în primă fază, în organizarea licitaţiei pentru desemnarea băncii interesate să dezvolte cartierul. Ulterior ar urma să se decidă asupra sistemului de selectare a tinerilor care vor putea achiziţiona o locuinţă.
Amplasamentul de pe Valea Gârbăului, de peste 12 hectare, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca la iniţiativa fostului primar Sorin Apostu. Acesta a propus ca pe acest teren să se realizeze, în parteneriat cu Ministerul Apărării şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, un cartier de locuinţe pentru tinerii militari şi nu numai, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). Numai că o parte din acest teren se află în litigiu, în baza unor cereri de revendicare. Primăria a elaborat între timp Planul Urbanistic Zonal ce viza realizarea cartierului ANL, însă Agenţia Regională de Mediu a emis un aviz negativ, având în vedere că amplasamentul este situat într-o zonă de agrement. Primarul Radu Moisin a anunţat însă, la REALITATEA FM Cluj, că toate aceste probleme se vor reglementa şi că până în vară se va organiza o licitaţie publică având ca ţintă dezvoltarea unui cartier de locuinţe pentru tinerii cu venituri modeste. “Pe acest teren de pe Valea Gârbăului a existat un poligon de tragere, aşa încât nu văd care ar fi problema dacă în viitor în loc de acest poligon vom avea un cartier de locuinţe. Cei de la Mediu vor înţelege acest aspect, mai ales că noi avem în lucru şi Planul Urbanistic General al municipiului, care vine să reglementeze astfel de situaţii. Prin urmare, pot să vă spun că am început să lucăm la documentaţia ce vizează implementarea unui cartier de locuinţe, care îi va viza pe tinerii cu venituri modeste”, a spus primarul Moisin.
În opinia sa, băncile se vor lupta între ele să câştige acest parteneriat cu primăria. “În acest moment, cele mai solvabile şi mai stabile din punct de vedere financiar sunt băncile. Ele au tot interesul să se implice în dezvoltarea unor astfel de proiecte şi spun acest lucru pentru că am primit deja o solicitare în sensul acesta. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care am decis să implementăm un astfel de proiect”, a precizat Moisin. Primăria va organiza o licitaţie publică pentru cooptarea băncii cu care se va asocia în proiectul “Valea Gârbăului – o casă pentru tineri”. “Noi vom intra în această asociere cu un teren extrem de valoros, urmând să ne alegem ca partener banca ofertantă care va propune cel mai avantajos preţ pentru vânzarea locuinţelor. De altfel, acesta va fi criteriul de selecţie”, a explicat Radu Moisin. El a adăugat că după ce se va stabili parteneriatul cu banca se va încheia şi un protocol privind sistemul de selecţie a tinerilor care îşi vor putea achiziţiona o locuinţă în cartierul de pe Valea Gârbăului. Moisin a declarat că licitaţia privind cooptarea băncii care va dezvolta acest cartier se va încheia până în toamnă.

Related posts

Leave a Comment