Parcul Central din Cluj-Napoca, dotat cu sistem de irigații inteligent

Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca a intrat în categoria locurilor smart din oraș. Mai exact, lucrările de instalare a noului sistem de irigații de aici au fost finalizate. Irigarea spațiului verde din Parcul Central se va realiza, așadar, prin gestionare wi-fi, iar întreg sistemul inteligent a fost instalat de către compania clujeană Eco Garden Construct.

“Lucrările integrale au durat șase luni, fiind cele mai extinse instalații de irigare din Cluj. Compania noastră a mai realizat sisteme asemănătoare la București”, a menționat administratorul Eco Garden, Mircea Crăciun.

Valoarea totală a acestora ajuge la 1,2 milioane de lei fără TVA.

Potrivit municipalității, pentru realizarea acestui sistem, precum și pentru traversările aleilor din parc au fost folosite soluții tehnice de subtraversare, astfel încât să nu fie afectată trama stradală (Splaiul Independenței) și aleile existente.

“Acesta este automatizat și eficient atât din punct de vedere energetic cât și al consumului de apă. Captarea și aducțiunea apei se face din albia Someșului Mic”, precizează primarul Emil Boc.

 

Respectivul sistem de irigare se caracterizează prin:

  • gestiune de la distanță: sistemul va fi programat de către serviciul Spații verzi din cadrul primăriei prin transmisie wi-fi asupra controlerelor de comandă, conform programului stabilit;
  •  automatizare a sistemului ce asigură irigarea uniformă a suprafețelor verzi;
  • metodă de udare care se alege în funcție de vegetația existentă: prin aspersiune sau picurare.

Zona verde irigată din Parcul Central are o suprafață de 87.915 mp și include 78 zone de udare – sistemul a fost sectorizat. Pentru realizarea sistemului de irigat au fost necesare următoarele:

  • 27.800 ml țeavă polietilenă;
  • 2.842 buc. aspersoare;
  • 2 pompe pentru asigurarea debitului necesar.

De asemenea, a fost instalată o stație meteo, un smart connector, un mecanism antivandalism și senzori speciali pentru a sista irigarea în condiții de ploaie sau sol saturat.

 

 

sursa foto: pagina oficială de facebook a primarului Emil Boc.

Related posts

Leave a Comment