Parc fotovoltaic în locul Cartierului Tineretului

Proiectul celui mai mare cartier anunțat în Transilvania, Cartierul Tineretului din Cluj, a fost abandonat. Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a declarat că investitorul care s-a asociat cu Primăria, compania Trigranit, condusă de omul de afaceri Arpad Paszkany, a propus amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice în locul cartierului.O decizie în acest sens ar urma să fie luată de către Consiliul Local care se va întruni marți. Compania Trigranit a primit concesiunea terenului pentru Cartierul Tineretului pentru o perioada de 49 de ani. Pe acest teren, investitorul urma să ridice o serie de locuințe. O parte urma să fie vândută pe piața liberă, iar o altă parte urma să primească destinația de locuințe sociale și să fie oferite Primăriei.
Însă, din cauza crizei economice, reprezentanții Trigranit au ajuns la concluzia că investițiile imobiliare nu mai sunt rentabile. Drept urmare, ei au propus amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice pe o parte a terenului. Primăria Cluj-Napoca ar urma să primească 30 la sută din energia produsă, dar nu mai puțin de 3.500 de megawați pe an. Această cantitate permite acoperirea necesarului de curent electric al Primăriei, pentru iluminatul public și pentru Spitalul Municipal Clujana. Astfel, autoritățile locale vor reuși să realizeze o economie de peste un milion de euro pe an. Cu banii astfel economisiți, Primăria ar urma să finanțeze construirea locuințelor sociale pe terenurile din Cartierul Tineretului care nu vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice. Dacă va exista un surplus de energie electrică, aceasta ar urma să fie vândută pe piața liberă. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va încasa contravaloarea timbrelor verzi. Acestea sunt percepute de Uniunea Europeană pentru fiecare aparat electrocasnic vândut. Banii obținuți sunt strânși într-un fond cu ajutorul căruia sunt stimulați producătorii de energie ”verde”.
Reprezentantul Trigranit, Arpad Paszkany, a fost unul dintre principalii sponsori ai PDL. Din acest partid fac parte atât actualul primar, Sorin Apostu, cât și predecesorul său, actualul premier Emil Boc.

Related posts

Leave a Comment