Paloşul călăului Clujului şi sigiliul oraşului, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj găzduieşte una dintre cele mai interesante expoziţii dedicate istoriei oraşului care a împlinit 700 de ani de la declararea sa drept Oraş Liber Regesc. În expoziţie pot fi văzute paloşul călăului, un lacăt medieval de la poarta oraşului, sigiliul Clujului, dar şi documente semnate de împăratul Sigismund de Luxemburg, de regii Carol Robert de Anjou şi Matia Corvin sau de voievozii, guvernatorii şi principii Transilvaniei precum Iancu de Hunedoara sau Mihai Viteazu.

Expoziţia dedicată aniversării a 700 de ani de când Regele Carol Robert de Anjou a rupt legăturile de dependenţă feudală a oraşului Cluj faţă de episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Petru Monoszlo, conţine obiecte interesante legate de istoria oraşului. Sunt expuse haine de epocă, dar şi sigiliul oraşului care atestă faptul că Clujul devenise civitas regia, adică Oraş Liber Regesc, ori paloşul călăului, un obiect care, dincolo de semnificaţia sa macabră, arată faptul că oraşul erau autonom în privinţa Justiţiei, adică instanţele clujene aveau dreptul de a pronunţa şi de a executa pedepse capitale. Unul dintre cele mai importante exponate este semnat chiar de Regele Carol Robert de Anjou, spune directorul Arhivelor Naţionale – filiala Cluj, Paula Ivan.

 

Privilegiile acordate oraşului Cluj erau deosebit de importante şi arătau faptul că, în Evul Mediu, burgul transilvan avea un statut juridic comparabil cu cel al Veneţiei, Genovei sau oraşelor hanseatice, spune directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Melinda Mitu. Expoziţia dedicată oraşului Cluj va rămâne deschisă la muzeul clujean până în data de 4 septembrie.

 

Related posts

Leave a Comment