Pagina de istorie: Ziua in care Rusia a facut primul pas spre bolsevism

22 ianuarie 1905 a fost o zi care a marcat definitiv soarta Rusiei, precum şi pe cea a ţărilor care au avut ghinionul să se afle în vecinătatea ei. În acea zi, Rusia şi-a ratat şansa de a deveni o democraţie de tip occidental şi a început drumul spre bolşevism. Aparent, în acea zi partizanii autocraţiei i-au învins pe locuitorii din Sankt Petersburg care cereau reforme. În realitate, însă, acea zi a însemnat începutul sfârşitului pentru autoritatea semidivină de care se bucura ţarul Nicolae al II-lea, scrie RFI în Pagina de istorie.

În 22 ianuarie 1905, 80.000 de locuitori ai Sankt Petersburgului au ieşit pe străzi. Ei erau conduşi de un preot controversat: Gheorghi Gapon, în realitate un agent al Ohranei, poliţia secretă ţaristă.

 

El a organizat o procesiune a oamenilor care cereau reforme. Ruşii s-au aliniat într-un cortegiu; în faţă mergeau femeile şi copiii, care cântau imnuri religioase, iar bărbaţii aveau în mâini icoane. Ei mergeau spre Palatul de Iarnă, pentru a-l ruga pe ţarul Nicolae al II-lea, pe care îl considerau tătucul naţiunii, să facă o serie de reforme, menite să le uşureze viaţa.

 

Doar că ţarul nu se mai afla acolo. În locul lui, oamenii au fost primiţi cu gloanţe trase de cazacii care păzeau palatul. 1.000 de oameni au fost ucişi sau răniţi. Aceasta a fost scânteia care a declanşat furia oamenilor împotriva ţarului.

 

În oraşe au izbucnit numeroase greve şi proteste de stradă, mai ales în Polonia, Finlanda şi Ţările Baltice. În sate au izbucnit peste 3.200 de răscoale locale. În Samara, de exemplu, ţăranii au confiscat pământurile şi au creat o republică efemeră. În Moscova, pentru scurtă vreme, bolşevicii au preluat puterea şi s-au afirmat, pentru prima oară, drept o grupare capabilă să conducă o revoluţie.

 

Lucrurile s-au agravat ca urmare a înfrângerilor suferite de ruşi în faţa Japoniei. Era pentru prima dată când o putere asiatică modernă umilea un imperiu european. Astfel, ţarul Nicolae al II-lea s-a văzut nevoit să facă unele concesii. El a fost nevoit să convoace un Parlament, Duma, care a redactat un proiect de Constituţie. Deşi acest proiect recunoştea puterile de autocrat ale ţarului, Nicolae al II-lea a resimţit existenţa constituţiei drept o ofensă personală. Drept urmare, în 1906 a dizolvat Duma.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment