Pagina de istorie: Povestea uitată a româncei care a devenit Regina Iugoslaviei

Cel mai tânăr descendent al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria a României s-a născut duminica trecută la Belgrad. Este vorba de tânărul principe Ştefan al Serbiei, care a venit pe lume în Familia Regală a Serbiei. El este stră-strănepotul Reginei Maria a Iugoslaviei, născută Principesa Maria a României. Regina de origine română este una dintre cele mai îndrăgite personaje din istoria recentă a Serbiei. Iată povestea Principesei Maria a României, care a rămas în istorie cu numele ei de alint, Mignon sau Mărioara, spusă de Pagina de istorie a RFI.

Principesa Maria a României a venit pe lume în 6 ianuarie 1900, în oraşul german Gotha. Acesta era capitala unui ducat al cărui suveran fusese bunicul său matern, tatăl Reginei Maria a României. Regina Maria se afla la Gotha unde îşi vizita mama, Marea Ducesă Maria a Rusiei. Principesa Maria a primit numele de alint Mignon, folosit de membrii Familiei Regale. Ea a moştenit frumuseţea şi farmecul mamei sale. În adolescenţă, Principesa Maria a devenit o figură foarte îndrăgită în România, unde presa şi publicul o alintau cu numele de Principesa Mărioara. În timpul Primului Război Mondial, Principesa Mărioara a dat dovadă de un mare curaj.

 

 Ea şi-a însoţit aproape în permanenţă mama, pe Regina Maria a României, în vizitele pe care aceasta le făcea în spitalele pline de răniţi şi de bolnavi de tifos. După încheierea războiului, Principesa Mărioara a devenit, în 1922, soţia Regelui Alexandru al Iugoslaviei. Împreună, au avut trei fii, iar domnia Regelui Alexandru a fost una fericită, până în 1934, când a fost asasinat la Marsilia.

 

Maria a primit titlul de Regină-Mamă, iar fiul său cel mare, Petru, a fost proclamat Rege, însă, pentru că era minor, Principele Paul al Iugoslaviei a devenit regent.

 

Regina-mamă Maria a Iugoslaviei a încercat să ducă un trai cât mai simplu şi să ofere o educaţie aleasă fiilor ei, în Palatul Alb din Belgrad, o reşedinţă mai mică şi mai primitoare decât solemnul Palat Regal care găzduia ceremoniile oficiale.

 

După ce Iugoslavia a fost invadată, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, de forţele Axei conduse de Germania nazistă, Familia Regală a Iugoslaviei a plecat în exil, în Marea Britanie. În timpul războiului, Regina Maria a Iugoslaviei a organizat o acţiune masivă de ajutorare, prin intermediul Crucii Roşii, a ofiţerilor şi soldaţilor iugoslavi ţinuţi în lagăre de prizonieri de război. Pachetele erau expediate din partea unei oarecare Maria K. Georgevici, pentru a înşela vigilenţa naziştilor. Însă toţi destinarii pachetelor cu ajutoare ştiau că le primesc de la Maria Karageorgevici, adică de la regina lor aflată în exil.

 

Aflaţi ce s-a întâmplat cu Mignon din Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment