
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciubotea, l-a decorat cu Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare pe primarul PDL din Turda, Tudor Ștefănie. Patriarhul ortodox l-a numit pe primarul turdean drept ”un model de primar creștin” și i-a mulțumit pentru sprijinul acordat pentru construirea bisericii ortodoxe pentru parohia Turda-Băi.
”Cea mai importantă investiție pe termen lung este educația, dar nu numai formarea științifică”, a spus patriarhul Daniel, la ceremonia de sfințire a bisericii din cartierul turdean al Băilor Sărate. El a amintit faptul că Biserica Ortodoxă Română a organizat tabere pentru 4.800 de elevi în această vară.
Slujba oficiată de Preafericitul Daniel Ciubotea este prima liturghie oficiată de un patriarh la Turda. Preafericitul Daniel a acceptat să sfințească biserica ridicată de fostul său coleg de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele Aurel Mișca. În acest context, el a primit și titlul de cetățean de onoare al orașului Turda. De asemenea, primarul Turdor Ștefănie l-a invitat pe întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române la sfințirea Mănăstirii Ortodoxe Mihai Vodă, care va avea loc anul viitor, în data de 9 august, atunci când se vor împlini 411 ani de la uciderea, pe câmpul Turzii, a voievodului care a unificat Valahia, Transilvania și Moldova.
Primarul Tudor Ștefănie nu a fost singurul decorat de patriarh. Părintele Aurel Mișca a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. De asemenea, Preafericitul Daniel i-a oferit preotului din cartierul Băilor Sărate și o cruce de binecuvântat pentru altar, o evanghelie și o cădelniță din argint masiv. Întâistătătorul bisericii neunite a explicat faptul că astfel de cădelnițe sunt extrem de rare. Au existat și o serie de ctitori ai lăcașului de cult, care au primit diplome onorifice sub titulatura Sfântului Apostol Andrei.
La rândul său, mitropolitul neunit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, IPS Andrei Andreicuț, care a început să slujească în calitate de preot chiar la Turda, a explicat motivul pentru care sfințirea acestei biserici este atât de importantă. Este vorba că în această parohie, în anul 1810, protopopii neuniți români din Transilvania l-au ales ca episcop pe Vasile Moga. Iar în anul 1847, tot ei l-au ales ca episcop pe Andrei Șaguna, cel care avea să devină primul mitropolit al noii mitropolii ortodoxe de la Sibiu. Andrei Șaguna a fost canonizat în acest an de către Biserica Ortodoxă Română, deși contemporanii săi i-au reproșat trei episoade: opoziția față de înființarea unei universități românești în Transilvania, interzicerea utilizării literelor latine de către clerul ortodox și vânzarea răsculatei Ecaterina Varga, a cărei revoltă a precedat Revoluția de la 1848.