Pagina de istorie: Povestea partidului legionar ”Totul pentru Ţară”

În 5 iunie 1933, Corneliu Zelea Codreanu înfiinţa partidul ”Totul pentru Ţară”, expresia politică a unei organizaţii fasciste şi totalitate, Mişcarea Legionară. Această organizaţie politică, violent antisemită, a promovat asasinatul drept armă de luptă politică. Partidul Totul pentru Ţară a exploatat sentimentele naţionaliste ale unor pături sociale şi a înregistrat un succes electoral remarcabil la alegerile din 1937, când a devenit a treia forţă politică din România, scrie RFI în Pagina de istorie.

Partidul Totul pentru Ţară a fost un avatar al Mişcării Legionare. El a fost fondat în anul 1933, după ce Garda de Fier, predecesoarea sa, fusese dizolvată, din cauza acţiunilor sale îndreptate împotriva sistemului politic bazat pe funcţionarea unei monarhii constituţionale parlamentare şi democratice.

 

Garda de Fier era compromisă, printre altele, de asasinarea prim-ministrului liberal Ion Gheorghe Duca. Liderii legionari au decis să reînfiinţeze un partid, care, iniţial, a fost condus formal de generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi de Gheorghe Clime. Neoficial, era condus de Corneliu Zelea Codreanu, un tânăr charismatic care promova un antisemitism violent şi care dorea instaurarea unui regim totalitar, cu nuanţe teocratice, bazat pe un tip de fundamentalism religios ortodox, care a atras sprijinul a numeroşi preoţi.

Acest partid a cunoscut un succes electoral important la alegerile din 1937, când a devenit a treia forţă politică din România. Legionarii dispuneau de 66 de mandate în Parlament. Însă, în 1938, partidul Totul pentru Ţară a fost dizolvat, alături de celelalte formaţiuni politice, printr-un decret semnat de Regele Carol al II-lea, care dorea să impună un regim autoritar personal.

 

În toamna anului 1938, Corneliu Zelea Codreau şi alţi lideri ai partidului Totul pentru Ţară au fost arestaţi din cauza opoziţiei faţă de Regele Carol al II-lea. Ulterior, în contextul în care legionarii se manifestau tot mai violent şi ameninţau cu noi asasinate politice, Corneliu Zelea Codreau şi alţi lideri legionari au fost executaţi sub pretextul unei încercări de evadare. Spirala violenţei a continuat, iar prim-ministrul Armand Călinescu a fost, la rândul său, asasinat de legionari, în septembrie 1939.

 

Aflaţi ai multe de pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment