RFI: Partidele politice, obligate să îşi publice cheltuielile. Noua lege se aplică şi federaţiilor sportive

Toate partidele politice vor fi obligate să facă publice informaţiile de ordin financiar, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege care prevede că orice organizaţie care primeşte finanţare de la buget este obligată să ofere transparenţă maximă privind cheltuielile. Aceeaşi prevedere se va aplica şi federaţiilor sportive şi organizaţiilor neguvernamentale de utilitate publică, potrivit RFI România.

Noua formă a legii 544/2001 extind practic categoria instituţiilor care se supun rigorilor accesului liber la informaţii de interes public.

 

Astfel, art 2, aliniatul a) a fost modificat după cum urmează: prin autoritate sau instituţie publică se înţelegeorice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorităţi publice centrale sau locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar, precum şi orice operator sau operator regional, astfel cum aceştia sunt definiţi de lege.

 

Actul normativ subliniază că se supun prevederilor prezentei legi partidele politice, federaţiile sportive şi organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanţare din bani publici.

 

Legea a fost iniţiată de parlamentari PNL şi UDMR, a fost respinsă de Senat şi adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment