Pagina de istorie: Pogromul de la București

În perioada 21 – 23 ianuarie 1941 s-a produs unul dintre cele mai înfiorătoare episoade din istoria modernă a României. Este vorba de Pogromul de la București, comis în timpul rebeliunii legionare. Din nefericire, acesta a fost doar unul dintre episoadele infame ale participării României la Holocaust, scrie RFI În Pagina de istorie.

În perioada interbelică, România a cunoscut creșterea intensității antisemitismului. Unii profesori universitari, precum Iuliu Moldovan, încercau să fundamenteze științific teoria potrivit căreia evreii ar reprezenta o rasă inferioară sau degenerată. Alți adepți ai extremei drepte nu se încurcau în asemenea amănunte: ei cereau suprimarea fizică a evreilor.

În aceste condiții, după venirea la putere a partidului fascist condus de Octavian Goga și de A.C. Cuza, împotriva evreilor au fost luate măsuri discriminatorii tot mai dure. Situația lor s-a înrăutățit semnificativ după abdicarea Regelui Carol al II-lea și acapararea puterii de către dictatorul Ion Antonescu, aliat cu legionarii conduși de Horia Sima.

Însă, treptat, între Ion Antonescu și legionari au apărut disensiuni, pentru că fiecare dorea întreaga putere doar pentru sine. Excesele legionarilor nu s-au îndreptat doar împotriva evreilor. Ei i-au asasinat în închisoarea Jilava pe foștii demnitari din timpul lui Carol al II-lea, apoi au trecut la suprimarea unor personalități precum Virgil Madgearu sau Nicolae Iorga. De asemenea, ei au început să spolieze sistematic comunitatea evreiască.

Aceste fapte l-au înfuriat pe Ion Antonescu, care avea senzația că lucrurile îi scapă de sub control. Acesta a început să ia măsuri pentru a restricționa puterea legionarilor. În 20 ianuarie, a izbucnit conflictul deschis între adepții dictatorului militar Ion Antonescu și legionari. În aceste condiții, legionarii au trecut la masacre. Au jefuit și incendiat casele evreilor. Au devastat și incendiat sinagogi.

În Templul Coral, au oprit rugăciunea, i-au tâlhărit și ucis pe evreii care se găseau în templu, apoi au dat foc lăcașului de cult. În alte sinagogi au fost distruse documente și obiecte vechi de sute de ani, cu o mare valoare istorică. I-au ridicat pe evrei, i-au umilit, i-au torturat în clădiri precum Prefectura Poliției, sediul central legionar de pe strada Roma sau în sediul legionar de pe strada Călărași.

În Pădurea Jilava, legionarii au executat în stil mafiot 90 de persoane. Un episod cumplit a fost masacrul de la Abator: 15 persoane au fost omorâte. Legionarii au profanat trupurile celor uciși. Unii au fost atârnați în cârligele pentru vite, iar pe cadavre legionarii au scris ”cușer”. În total, în Pogromul de la București au murit între 120 și 140 de persoane.

Related posts

Leave a Comment