Pagina de istorie: Petre P. Carp, germanofil sau rusofob?

În data de 17 aprilie 1907, Petre P. Carp era ales în funcția de președinte al Partidului Conservator. Este vorba de una dintre cele mai importante personalități din perioada antebelică, scrie RFI în Pagina de istorie.

Petre P. Carp s-a născut în 1837, la Iași, într-o familie boierească. Tatăl său era mare stolnic al Moldovei. Petre P. Carp și-a petrecut copilăria în Iași și la moșia familiei, din satul Țibănești. În anul 1850, a fost trimis la Berlin, unde a studiat la Liceul Francez. După ce și-a luat bacalaureatul, a studiat Dreptul și Științele Politice la Universitatea din Bonn.

Petre P. Carp a revenit la Iași în 1862. În 1864, s-a numărat printre fondatorii Societății Junimea. În 1865, domnitorul Alexandru Ioan I Cuza l-a numit în postul de auditor onorific în cadrul Consiliului de Stat. Cu toate acestea, Petre P. Carp a devenit rapid unul dintre opozanții domnitorului. A luat parte activ la complotul care a dus la detronarea domnitorului Unirii. A fost numit apoi secretar al Locotenenței Domnești, care a condus Principatele Unite până la înscăunarea lui Carol I. A fost numit apoi secretar al agenției diplomatice românești de la Paris.

În 1867, a fost inițiat în francmasonerie. Pe lângă misiunea de la Paris, Petre P. Carp a mai primit însărcinări diplomatice în Berlin, Roma și Viena. Întors în țară, a început să activeze în Partidul Conservator. Pozițiile sale tranșante și talentul de orator i-au asigurat o ascensiune rapidă. A fost ales de mai multe ori în Parlamentul României, unde a activat atât în cadrul Camerei Deputaților, cât și în cadrul Senatului. De asemenea, a gestionat mai multe portofolii ministeriale.

A fost ministru al Afacerilor Străine, al Cultelor și Instrucțiunii Publice, al Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domenii, precum și ministru de Finanțe. În anul 1891, când junimiștii s-au rupt de Partidul Conservator, a fost unul dintre autorii sciziunii și a devenit președintele nou formatului Partid Constituțional.

În anul 1907, după fuziunea Partidului Constituțional cu Partidul Conservator, a fost ales ca președinte al Partidului Conservator reunificat. Petre P. Carp a fost desemnat de două ori prim-ministru. A militat pentru apropierea de Puterile Centrale. O anecdotă spune că s-a întâlnit cu cancelarul rus Gorceakov, care i-a reproșat că este germanofil. ”Pardon, Excelență! Eu nu sunt germanofil, ci rusofob!”, i-ar fi spus Petre P. Carp.

Citiți mai mult pe RFI.ro.

Citeți și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment