Pagina de istorie: Oktoberfest, o tradiție de 140 de ani întreruptă de pandemie

La München, acum 140 de ani, mai exact în 12 octombrie 1880, a început o tradiție preluată apoi și de alte orașe germane, ba chiar și de alte țări: Oktoberfest. Deși anul acesta petrecerea publică a fost anulată, din cauza pandemiei de COVID-19, Oktoberfest are o interesantă istorie în spate, pe care vă invităm să o descoperiți în Pagina de istorie de azi a RFI.

Primul Oktoberfest care a fost organizat vreodată a fost cu ocazia căsătoriei prințul moștenitor Ludwig (care a devenit ulterior regele Ludwig I) cu prințesa Therese de Saxonia-Hildburghausen, la 12 octombrie 1810.

Cetățenii din München au fost invitați să participe la festivitățile desfășurate pe câmpurile din fața porților orașului, pentru a sărbători fericitul eveniment regal. Locul în care a fost organizat Oktoberfest a fost numit apoi „Câmpurile Theresei”, în cinstea prințesei moștenitoare.

La inițiativa unui subofițer din garda națională bavareză, a fost organizată și o cursă de cai, idee care l-a încântat pe regele Bavariei, Maximilian I.

La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfășurare a cursei, ci în centrul orașului. Decizia de a repeta cursele de cai în anul următor a dat naștere tradiției Oktoberfest.

În anul următor, autoritățile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociației de Agricultură Bavareză. În 1811, o caracteristică adăugată cursei de cai a fost prima expoziție agricolă, concepută a stimula agricultura bavareză.

Cursele de cai, care au fost cele mai vechi și – la un moment dat – cel mai popular eveniment al festivalului, nu se mai organizează astăzi. Dar Salonul Agricol se desfășoară și acum, la fiecare trei ani, în timpul festivalului Oktoberfest din partea de sud a terenului festivalului.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Citiți și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Oktoberfest, o tradiție de 140 de ani întreruptă de pandemie”

Leave a Comment