Cine a fost Willy Brandt și de ce a primit Premiul Nobel pentru Pace

În data de 8 octombrie 1992, se stingea din viață Willy Brandt, unul dintre cei mai importanți lideri social-democrați germani.

El s-a numărat printre cei care și-au riscat viața pentru a i se opune lui Adolf Hitler. El a fost unul dintre germanii care au denunțat de la bun început ororile nazismului și, totodată, unul dintre susținătorii consolidării social-democrației în detrimentul comunismului.

Willy Brandt a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1971, ca o recunoaștere a eforturilor sale de a promova destinderea în relațiile dintre Occident și țările din lagărul socialist, scrie RFI în Pagina de istorie.

Willy Brandt a venit pe lume în anul 1913. Nu și-a întâlnit niciodată tatăl biologic. A fost crescut de bunicul său vitreg, Ludwig Frahm, care era unul dintre adepții Partidului Social-Democrat.

Willy Brandt a îmbrățișat opiniile politice ale bunicului său vitreg, pe care îl numea ”tată”. În anul 1930, el s-a alăturat Partidului Social-Democrat, dar mai apoi a decis să activeze într-o dizidență desprinsă din el, Partidul Socialist Muncitoresc.

În anul 1933, după venirea la putere a naziștilor, Willy Brandt a fugit în Norvegia, unde a continuat să activeze în plan politic, a început studii universitare pe care nu a reușit, însă, să le finalizeze și a început să publice în ziare democratice norvegiene. În 1936, a revenit în Germania sub o identitate falsă, cea a unui prieten norvegian, Gunnar Gaasland.

Acest norvegian a încheiat o căsătorie de conveniență cu partenera de viață a lui Willy Brandt, care a reușit, astfel, să evite deportarea într-un lagăr de concentrare.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

One Thought to “Cine a fost Willy Brandt și de ce a primit Premiul Nobel pentru Pace”

Leave a Comment