Pagina de istorie: Napoleon al III-lea, primul preşedinte şi ultimul monarh al Franţei, un mare prieten al României

În data de 9 ianuarie 1873, în Marea Britanie, se stingea din viaţă Napoleon al III-lea. Împăratul trăia în exil după o înfrângere catastrofală în faţa Prusiei, care i-a adus şase luni de prizonierat şi care a provocat pierderea Alsaciei şi Lorenei, anexate de noul imperiu german. Napoleon al III-lea contribuise în mod substanţial la schimbarea hărţii Europei, însă singurul său succes diplomatic major a fost crearea României moderne, scrie RFI în Pagina de istorie.

Louis Napoleon sau Napoleon al III-lea s-a născut în anul 1808. Tatăl său, Louis Bonaparte, era fratele primului împărat francez, Napoleon, şi Rege al Olandei. În 1815, după abdicarea lui Napoleon I, şi Regele Olandei a plecat în exil.

 

Louis Napoleon a fost educat în Elveţia şi Germania, apoi s-a stabilit în Italia, unde s-a implicat în mişcarea revoluţionară a carbonarilor. A fost nevoit să fugă din Italia în 1831, pentru a nu fi arestat.

 

A ajuns în Franţa, unde a fost arestat şi trimis în Anglia. Din 1832, el era considerat drept moştenitorul legitim al lui Napoleon I.

 

În 1836, la Strasbourg, Louis Napoleon a încercat să dea o lovitură de stat. A fost arestat din nou şi trimis în exil, în Statele Unite ale Americii şi, apoi în Elveţia.

 

În 1840 a încercat o nouă lovitură de stat, la Boulogne. Din nou a fost arestat şi, de această dată, condamnat la închisoare pe viaţă. A evadat în 1846 şi a ajuns în Anglia, apoi s-a întors în Franţa după izbucnirea Revoluţiei de la 1848.

 

După detronarea regelui Louis-Philippe, Louis Napoleon a fost ales deputat în Adunarea Constituantă, iar în decembrie 1848 a fost ales drept primul preşedinte al Franţei. Însă în decembrie 1851, Louis Napoleon a dat o lovitură de stat. El a devenit principe-preşedinte cu puteri dictatoriale. Un an mai târziu, în 2 decembrie 1852, a fost încoronat ca împărat. Erau exact 48 de ani de la încoronarea unchiului său, Napoleon I.

 

Noul împărat s-a străduit să facă din Franţa o putere mondială. A sprijinit unificarea Italiei şi a Germaniei, însă Germania a devenit principalul său duşman. Napoleon al III-lea l-a sprijnit pe împăratul Mexicului, Maximilian I de Habsburg, care însă a fost detronat şi ucis de republicani.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment