Pagina de istorie: Misiunea spaţială Apollo 13. Houston, avem o problemă!

Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de Apollo 13, a şaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi a treia misiune pe Lună. A rămas una dintre cele mai faimoase misiuni şi datorită cuvintelor: ”Huston, avem o problemă”, rostite de unul dintre astronauţii aflaţi în spaţiu. Aflaţi povestea acestor cuvinte, din Pagina de istorie a RFI.

Misiunea Apollo 13 a fost condusă de astronautul Jim Lovell şi mai avea la bord încă doi astronauţi, pe Jack Swigert şi Fred Haise. Apollo 13 este de departe cea mai cunoscută misiune spaţială din istorie. Pe 11 aprilie 1970, naveta a fost lansată cu succes. Însă două zile mai târziu, într-o zi de 13, misiunea Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii.

 

Un tub de oxigen care a explodat a provocat o pierdere uriaşă de oxigen şi energie electrică. Şansele ca astronauţii aflaţi la bord să moară înainte de a ajunge înapoi pe Pământ, erau foarte mari. Echipajul a decis să economisească cât mai mult din cantitatea de oxigen rămasă oprind aproape toate echipamentele electrice, inclusiv cele de încălzire. Acest lucru a dus la scăderea extremă a temperaturii în navetă. Pentru a alimenta cu energie naveta aflată în spaţiu s-a recurs la cele mai mai neaşteptate soluţii tehnice.

Despre Apollo 13 se spune ca a fost o misiune eşuată, dar a fost una eşuată cu succes. Au rămas în istorie cuvintele rostite de astronautul Jack Swigert şi repetată de Jim Lovell, prin care avertizau centrul de control a NASA de defecţiunea suferită.

Related posts

Leave a Comment