Pagina de istorie: Maximin Tracul, primul barbar care a devenit conducătorul Imperiului Roman

În data de 20 martie 235, Maximin Tracul era proclamat împărat roman. Era primul barbar care îmbrăca purpura imperială și, totodată, primul dintre împărații-soldați care au condus Imperiul Roman vreme de o jumătate de secol. Unii istorici cred că tatăl lui Maximin Tracul ar fi fost dac, din tribul carpilor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Maximin Tracul s-a născut în Tracia sau în Moesia, în jurul anului 170. Potrivit Historia Augusta, tatăl său ar fi fost got, iar mama sa din tribul alanilor. Însă istorici romani precum Herodian sau Syncellus spun că acesta ar fi avut origine dacică sau tracică, iar cercetătorii moderni ai istoriei Imperiului Roman înclină spre această ipoteză, pentru că, în anul nașterii lui Maximin, goții nu erau stabiliți în Peninsula Balcanică.

Cel mai probabil, părinții lui Maximin au primit cetățenia romană în urma edictului lui Caracalla, care acorda acest privilegiu tuturor oamenilor liberi din Imperiu. Maximin a avut, astfel, ocazia să se înroleze într-o legiune, unitate de elită rezervată cetățenilor romani. Și-a luat supranumele de Thrax, adică de Tracul.

Maximin suferea de acromegalie și avea o statură uriașă. Unele surse arată că era mai înalt de 2,50 metri și că avea o forță fizică neobișnuită. A avansat treptat în funcții de comandă. Împăratul Alexander Severus îl prețuia, însă Maximin Tracul îl disprețuia pe protectorul său. În 232, Alexander Severus l-a numit pe Maximin comandant al unei legiuni staționate în Egipt. Doi ani mai târziu, l-a numit drept guvernator al provinciei Mesopotamia.

Maximin Tracul a ajuns în Europa, aproape de limes-ul de nord al Imperiului Roman, amenințat de germani. Alexander Severus a preferat să negocieze cu reprezentanții triburilor alemanilor și să le ofere acestora subsidii, pentru a evita un război. Aceste tratative i-au nemulțumit pe războinicii din tabăra romană. Maximin Tracul a fost conducătorul revoltei. L-a ucis pe împărat și pe mama acestuia, în orașul Mainz de azi.

Soldații romani l-au proclamat împărat. Maximin, pentru a-și asigura sprijinul soldaților, le-a dublat soldele. Însă visteria imperială a rămas rapid fără bani, astfel că a impus un sistem draconic de strângere a taxelor și impozitelor, care a dat naștere unor abuzuri înfiorătoare, suprapuse peste persecutarea creștinilor.

Citiți care a fost soarta tracului, pe RFI.ro.

Related posts

One Thought to “Pagina de istorie: Maximin Tracul, primul barbar care a devenit conducătorul Imperiului Roman”

  1. […] Pagina de istorie: Maximin Tracul, primul barbar care a devenit conducătorul Imperiului Roman […]

Leave a Comment