Pagina de istorie: Lucrețiu Pătrășcanu, inițiatorul proceselor staliniste în România

În data de 24 februarie 1948, Lucrețiu Pătrășcanu era silit de tovarășii săi din conducerea Partidului Comunist din România să își dea demisia din funcția de ministru al Justiției, scrie RFI În Pagina de istorie.

Au urmat arestarea sa, după care Lucrețiu Pătrășcanu a fost judecat și executat. După căderea comunismului, Lucrețiu Pătrășcanu a rămas, în mod nedrept, cu o imagine mai bună decât cea a tovarășilor săi de drum, deși el este cel care a inițiat procesele staliniste din România, iar printre victimele sale se numără Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Ion Mihalache sau Ilie Lazăr.

Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut în anul 1900, într-o familie de intelectuali înstăriți. Tatăl său era istoric, iar mama sa provenea dintr-o familie de mici boieri. Lucrețiu Pătrășcanu a fost atras din adolescență de ideile de extrema stângă. În anul 1919, s-a înscris în Partidul Socialist Român și a devenit editor al ziarului Socialistul. Treptat, s-a radicalizat, iar în 1921 a participat la fondarea Partidului Comunist din România.

În 1922, a terminat Facultatea de Drept a Universității din București. A plecat să studieze la Universitatea din Leipzig, pentru un doctorat în economie. A pendulat între România, Germania și Uniunea Sovietică, unde, în 1922, a reprezentat Partidul Comunist din România la congresul Cominternului. În 1924, după interzicerea Partidului Comunist în România, a fost arestat. A intrat în greva foamei și a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava. A fost eliberat și, în 1925, și-a luat doctoratul la Leipzig.

În 1928, a luat parte la un nou congres al Cominternului, la Harkov, unde s-a remarcat prin faptul că a îndrăznit să spună adevărul despre basarabeni: faptul că sunt români, nu un popor slav, așa cum susțineau rușii. În 1931, a fost ales în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, în cadrul unui congres ținut în URSS. A rămas la Moscova până în 1936, când a fost trimis să îi apere pe liderii comuniști din România, judecați la Craiova. În cele din urmă, apărarea lor a fost preluată de un alt comunist, Ion Gheorghe Maurer.

În august 1940, Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat și internat în lagărul de la Târgu-Jiu. A fost eliberat după detronarea Regelui Carol al II-lea, dar a fost din nou arestat, în 1941, după rebeliunea legionară. A primit, până în 1943, domiciliu obligatoriu în Poiana Țapului, apoi a reușit să se întoarcă în București.

Citiți întregul material pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment