Pagina de istorie: Cum și de ce și-au făcut francezii propriul calendar

Pentru aproximativ 12 ani, francezii au funcționat după un calendar în care nu existau săptămâni, ci decade, iar lunile aveau fix 30 de zile. În data de 5 octombrie 1793 Convenția Națională a Franței adopta acest nou calendar. Aflați cum au redenumit francezii lunile anului, din Pagina de istorie a RFI.

Ideea reinventării calendarului le-a venit savanților francezi în plin proces de instaurare a primei Republici Franceze. De altfel, anul nou după Calendarul Republican începea la 21 septembrie, dată la care, în 1792, a fost proclamată Republica. Chiar și numerotarea anilor începea tot în 1792.

Ideea, se pare, a aparținut unui matematician pe nume Gilbert Romme, care a fost ajutat de astronomii Joseph Jérôme Lefrançois de Lalande și Joseph-Louis Lagrange, dar și de matematicianul Gaspard Monge.

Decade în loc de săptămâni

Noul calendar republican avea decade în loc de săptămâni, adică o lună avea fix trei decade. Atât zilele, cât și lunile anului au fost redenumite. Zilele decadei erau numite: primidi, duodi, tridi și așa mai departe până la decadi, a 10-a zi, care era și zi liberă pentru muncitori.

Poetul Fabre d’Eglantin a primit sarcina de a numi lunile noului calendar.

Astfel lunile au primit următoarele nume: Recolta vinului, Brumar, Geroasa, Ninsoare, Ploioasa, Vântoasa, Semănătoare și așa mai departe. Chiar și sfinții au fost scoși din calendar, astfel că fiecare zi a anului a primit o altă valență.

Fiecare zi a anului era numită după animale, unelte agricole, arbori, plante, pești, insecte, metale sau materiale de construcții.

La sfarsitul anului, cele cinci zile rămase ale anului solar (16-22 septembrie) erau proclamate sărbători: Sărbătoarea Virtuții, Sărbătoarea Talentului, Sărbătoarea Muncii, Sărbătoarea Opiniei și Sărbătoarea Recompenselor.

În anii bisecți, exista o sărbătoare în plus, Sărbătoarea Revoluției.

Oamenii de rând s-au obișnuit greu cu noul calendar, mai ales că ”săptămâna” avea 10 zile, care însemna încă trei zile lucrătoare fără pauză. De asemenea, calendarul a creat haos în ceea ce privea convențiile stabilite de comerț.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment