În secolul al XVI-lea, Anglia a trecut prin mari frământări politice și religioase. Regele Henric al VIII-lea a produs o schismă. Pentru că Papa refuza să-i accepte despărțirea de prima sa soție, Maria, el s-a proclamat șeful bisericii din regatul său și a introdus o serie de reforme în ceea ce a devenit ulterior Biserica Anglicană.
Henric al VIII-lea a făcut schimbări și în cadrul familiei regale engleze. El le-a eliminat din linia de succesiune pe fiicele sale, Maria și Elisabeta, provenite din primele sale căsătorii. Argumentul său era acela că mariajele respective ar fi fost invalide, deci fiicele sale ar fi fost nelegitime.
Regele care și-a scos surorile din linia de succesiune
În schimb, fiul său, Edward, a fost declarat moștenitorul Coroanei. Spre sfârșitul vieții, Henric al VIII-lea și-a reintrodus fiicele în linia de succesiune, dar în urma lui Edward, care a urcat pe tron în 1547. Regele Edward al VI-lea a domnit sub controlul unor regenți puternici, pentru că era minor. A continuat reformele protestante și a decis, la rândul său, schimbarea liniei de succesiune. A murit la doar 15 ani, în 1553, iar drept moștenitoare a Coroanei a fost declarată verișoara sa, lady Jane Grey. Aceasta a apucat să domnească doar câteva zile, pentru că a fost înlăturată de fiica cea mare a lui Henric al VIII-lea, Maria, care a fost încoronată la Londra.
Regina Maria Tudor a luat toate măsurile necesare pentru a restaura catolicismul în Anglia. Pentru a-și spori puterea, s-a căsătorit cu Regele Filip al II-lea al Spaniei. Atunci când nobilii protestanți s-au răsculat împotriva măsurilor sale, Regina Maria Tudor nu a ezitat să îi execute pe rebeli, iar acest lucru i-a adus porecla de Maria cea Sângeroasă. Sora sa mai mică, Elisabeta, a fost pusă temporar sub arest. Însă, în noiembrie 1558, Maria Tudor a recunoscut-o pe Elisabeta drept succesoarea sa.
Citiți întregul articol pe RFI.ro.